Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tal van huiszoekingen in corruptieonderzoeken Oekraïne

Tal van huiszoekingen in corruptieonderzoeken Oekraïne

KIEV (ANP/AFP/DPA) - In Oekraïne zijn tal van huiszoekingen gedaan, naar verluidt in onderzoeken naar corruptie en fraude volgens plaatselijke media. Zo is bijvoorbeeld een inval gedaan in een woning van de omstreden oligarch Igor Kolomojski en van een voormalige minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

Kolomojski was ooit een van de rijkste en machtigste figuren in Oekraïne. Hij was vier jaar geleden een belangrijke sponsor van de politieke loopbaan van de huidige president Volodimir Zelenski. Maar de twee zijn niet meer op goede voet en Zelenski is in 2021 een campagne begonnen tegen de invloed en macht van oligarchen. Het leidde samen met de gevolgen van de oorlog eind afgelopen jaar tot veel nationalisaties van particuliere bedrijven, inclusief een reeks ondernemingen van Kolomojski. Hij heeft de Israëlische en de Cypriotische nationaliteit.

Belastingontduiking

Volgens Oekraïense media wordt Kolomojski ervan verdacht betrokken te zijn bij een kolossale belastingontduiking en illegale verkoop van olieproducten door de leiding van een olieproducerend bedrijf en van een raffinaderij. Het zou, naar de huidige koersen, gaan om het wegsluizen van circa 920 miljoen euro.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov is in het vizier geraakt door een helikopterongeluk in januari waarbij zijn opvolger op het ministerie, Denis Monastirski, samen met dertien anderen om het leven is gekomen. Het is niet duidelijk waar de huiszoeking om ging. De helikopter werd gebouwd door Airbus en Avakov ging circa zes jaar terug over de contracten met Airbus. Avakov was minister van Binnenlandse Zaken van 2014 tot halverwege 2021.

Aanpak wijdverspreide corruptie

Een week geleden nog is een aantal topbestuurders plotseling ontslagen. De gouverneurs van verscheidene militaire regio's, twee onderministers op een ministerie voor regionale ontwikkeling, een onderminister van Defensie en het plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau van Zelenski hebben ook ontslag genomen of zijn ontslagen.

Zelenski heeft pas gezegd de 'oorlogsregering' te willen stroomlijnen en zich fel te willen keren tegen de wijdverspreide corruptie in het land. Oekraïne wordt al heel lang geteisterd door corruptie en vriendjespolitiek. En op de corruptie-ranglijst van Transparency.org staat het land op een lijst van 180 landen op nummer 116. Daarmee staat het Europese land ver weg van bijvoorbeeld de achtste plaats van Nederland of de negende van Duitsland.

Meer uit Buitenland

Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

53 minuten geleden
EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

1 uur geleden
VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

INTERLAKEN (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de "klimaattijdbom" te ontmantelen, aldus de chef van de Verenigde Naties.

1 uur geleden
VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

2 uur geleden
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen

INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.

2 uur geleden
Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

MOSKOU (ANP/AFP) - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

2 uur geleden
44 miljoen toeristen bezochten Parijs in 2022

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse hoofdstad Parijs en de omliggende regio Ile-de-France zagen in 2022 meer dan 44 miljoen bezoekers. Dat zegt het regionale toerismebureau. Het is bijna een verdubbeling van het aantal in 2021, maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.

3 uur geleden