Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tal van belangen op het spel bij crisisoverleg Europees voetbal

Tal van belangen op het spel bij crisisoverleg Europees voetbal

ZEIST (ANP) - In het vrijwel verlaten bondskantoor in Zeist voert een kleine groep KNVB-medewerkers dinsdag via een videoverbinding een gesprek dat grote impact gaat hebben op de voetbalwereld. De UEFA vergadert dan met alle betrokken partijen over hoe het verder moet, nu het coronavirus ook het voetbal in Europa volledig tot stilstand heeft gebracht. De KNVB, die secretaris-generaal Gijs de Jong het woord laat voeren, wil vooraf niets kwijt over hoe de Nederlandse bond het mega-gesprek in gaat.

"Het wordt een enorme conferencecall", aldus een woordvoerder van de KNVB. "Het is een uitdaging om dat allemaal in goede banen te leiden, maar dat zal de UEFA wel lukken. Als KNVB zijn we een belangrijke deelnemer aan dat gesprek, want wij hebben komende zomer op het EK vier wedstrijden in ons land. Of 'hadden', dat moet blijken."

Het EK is één van de onderwerpen op de agenda. Nu vrijwel alle nationale competities voor onbepaalde tijd stil liggen, lijkt het bijna onmogelijk om komende zomer (12 juni - 12 juli) een EK te houden, verspreid over heel Europa. De speelkalender is normaal al vol en door de wekenlange onderbreking komen alle competities in tijdnood, ook de Champions League en Europa League. Diverse opties kwamen de afgelopen dagen voorbij. Italië, het land dat het zwaarste is getroffen door het coronavirus, kondigde aan om uitstel van het EK te gaan vragen.

Winter

Maar waar moet het toernooi naartoe? Naar de winter, net als het WK van 2022? Of naar de zomer van volgend jaar? Maar dan staan de finaleronde van de Nations League en de eerste editie van het uitgebreide WK voor clubs al op het programma.

Normaal gesproken komen de 55 voetbalbonden die zijn aangesloten bij de UEFA ergens in Europa bij elkaar voor vergaderingen. Vanwege het coronavirus gebeurt het crisisoverleg nu via een conference call met videoverbinding. Alle deelnemers ontvingen een code waarmee ze kunnen inloggen. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin leidt de vergadering, die naar verluidt om 13.00 uur begint, vanuit het hoofdkwartier in Nyon.

Niet alleen de 55 bonden praten mee, ook de bestuursleden van de ECA (de vereniging waarbij ruim 230 Europese clubs zijn aangesloten), het bestuur van European Leagues (die de belangen van 27 nationale competities waaronder de eredivisie behartigt) en een vertegenwoordiger van de internationale spelersvakbond FIFPro zijn uitgenodigd. Michael van Praag, die vorig jaar stopte als KNVB-voorzitter maar nog wel in het bestuur van de UEFA zit, mag ook inbellen. Niemand durft te voorspellen hoe het ingewikkelde overleg, waarin iedereen zo z'n eigen belangen heeft, gaat aflopen.

Meer uit Voetbal

Haller vond gemiste titel erger dan teelbalkanker

DORTMUND (ANP/DPA) - Aanvaller Sébastien Haller van Borussia Dortmund vond het mislopen van de titel in de Bundesliga erger dan zijn diagnose teelbalkanker. Die opmerkelijke uitspraak deed de oud-speler van FC Utrecht en Ajax in een interview met Bild. "Het is echt zo. De gemiste titel doet me meer pijn dan de diagnose kanker destijds", zegt de 29-jarige spits uit Ivoorkust.

9 minuten geleden
Van Domselaar had ritme meteen weer te pakken tegen Engeland

UTRECHT (ANP) - Keepster Daphne van Domselaar keerde in de wedstrijd tegen Engeland in de Nations League terug in het doel bij Oranje. Ze bewees meteen haar waarde met enkele fraaie reddingen tegen de speelsters van bondscoach Sarina Wiegman. "Het was fijn om die reddingen te kunnen verrichten en om terug te zijn", zei de 23-jarige Noord-Hollandse.

33 minuten geleden
Ajax en Feyenoord spelen zonder fans gestaakt duel uit

AMSTERDAM (ANP) - Ajax en Feyenoord spelen vanaf 14.00 uur hun zondag gestaakte onderlinge duel uit. De landskampioen verdedigt een voorsprong van 3-0 in de Johan Cruijff ArenA, waar geen publiek welkom is.

4 uur geleden
Bayern München naar tweede ronde Duits bekertoernooi

MÜNSTER (ANP) - Bayern München heeft vrij eenvoudig de tweede ronde van het nationale bekertoernooi bereikt. De landskampioen won het uitduel met SC Preußen Münster (0-4), dat uitkomt op het derde niveau van Duitsland.

7 uur geleden
Manchester United simpel naar vierde ronde League Cup

MANCHESTER (ANP) - Manchester United staat in vierde ronde van de League Cup. De ploeg van trainer Erik ten Hag was voor eigen publiek te sterk voor Crystal Palace (3-0).

7 uur geleden
Wiegman baalt van onnodige tegendoelpunten tegen Oranje

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman van Engeland baalde na de nederlaag tegen Nederland in de Nations League. De Europees kampioen verloor in de Galgenwaard in Utrecht met 2-1 van Oranje en vooral de tegentreffers vond ze heel onnodig. "We geven het in de laatste minuut weg, dat is het meest teleurstellende."

7 uur geleden
Belgische voetbalsters verspelen in slotfase zege tegen Schotland

GLASGOW (ANP) - De Belgische voetbalsters zijn er in de Nations League net niet in geslaagd te winnen bij Schotland. Vier dagen na de verrassende zege op Oranje (2-1), verspeelde het elftal van bondscoach Ives Serneels in Glasgow een voorsprong tegen Schotland: 1-1.

9 uur geleden