Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Takecarebnb: bij in huis nemen vluchteling komt veel kijken

Takecarebnb: bij in huis nemen vluchteling komt veel kijken

AMSTERDAM (ANP) - Volgens Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, hebben duizenden Nederlanders zich aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Maar, zo waarschuwt de organisatie die nauw samenwerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), "bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken".

Daarom heeft Takecarebnb, dat "pleit voor een warm hart en een koel hoofd" tien aandachtspunten opgesomd voor mensen die een gast opnemen.

Zo adviseert de club om de opvang niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. "Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol." Nog een advies is zaken bespreekbaar te maken. "Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie."

Wees tolerant

Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken, luidt nog een tip. En: "Wees niet verbaasd als de gast veel op zijn of haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk." Gastgezinnen moeten zich verder realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn, dus: "wees tolerant". Als er tekenen zijn van overspannenheid kan mogelijk professionele hulp worden ingeschakeld.

Over praktische zaken zoals eten, douchen en de sleutel dienen duidelijke afspraken worden gemaakt. Schroom niet om wederdiensten te vragen, aldus Takecarebnb, zoals koken of oppassen. "Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen."

Alternatief

Als er logerende kinderen zijn, dan kan een dagprogramma worden georganiseerd met thuisonderwijs, sport en ontspanning. En mocht het allemaal niet goed werken, dan kunnen gastgezinnen zich wenden tot de gemeente. Die "moet altijd een alternatief kunnen bieden".

In Nederland zijn meerdere organisaties actief op zoek naar onderdak voor gevluchte Oekraïners. Zo meldde burgerinitiatief Onderdak Oekraïne donderdag nog dat duizenden mensen zich daar hadden aangemeld.

Meer uit Binnenland

Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

57 minuten geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

3 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

5 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

5 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

11 uur geleden