Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Takecarebnb: bij in huis nemen vluchteling komt veel kijken

Takecarebnb: bij in huis nemen vluchteling komt veel kijken

AMSTERDAM (ANP) - Volgens Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, hebben duizenden Nederlanders zich aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Maar, zo waarschuwt de organisatie die nauw samenwerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), "bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken".

Daarom heeft Takecarebnb, dat "pleit voor een warm hart en een koel hoofd" tien aandachtspunten opgesomd voor mensen die een gast opnemen.

Zo adviseert de club om de opvang niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. "Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol." Nog een advies is zaken bespreekbaar te maken. "Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie."

Wees tolerant

Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken, luidt nog een tip. En: "Wees niet verbaasd als de gast veel op zijn of haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk." Gastgezinnen moeten zich verder realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn, dus: "wees tolerant". Als er tekenen zijn van overspannenheid kan mogelijk professionele hulp worden ingeschakeld.

Over praktische zaken zoals eten, douchen en de sleutel dienen duidelijke afspraken worden gemaakt. Schroom niet om wederdiensten te vragen, aldus Takecarebnb, zoals koken of oppassen. "Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen."

Alternatief

Als er logerende kinderen zijn, dan kan een dagprogramma worden georganiseerd met thuisonderwijs, sport en ontspanning. En mocht het allemaal niet goed werken, dan kunnen gastgezinnen zich wenden tot de gemeente. Die "moet altijd een alternatief kunnen bieden".

In Nederland zijn meerdere organisaties actief op zoek naar onderdak voor gevluchte Oekraïners. Zo meldde burgerinitiatief Onderdak Oekraïne donderdag nog dat duizenden mensen zich daar hadden aangemeld.

Meer uit Binnenland

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids', bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

8 minuten geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

28 minuten geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

57 minuten geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

7 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

7 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

7 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

7 uur geleden