
Takeaway en Just Eat na fusie voorlopig nog apart geleid
AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorgers Takeaway.com en Just Eat moeten na hun fusie voorlopig nog als twee aparte bedrijven worden geleid. Dat heeft de Britse marktwaakhond CMA beslist, maakte Takeaway bekend. Die verplichting blijft gelden totdat de mededingingsautoriteit haar onderzoek naar de deal heeft afgerond.
Vorige week werd al bekend dat de concurrentiewaakhond van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek wil instellen naar de overname van het Britse Just Eat door het Nederlandse Takeaway. Vervolgens meldden die bedrijven dat hun geplande samenvoeging enige vertraging zou oplopen.
De CMA wil specifiek nagaan of Takeaway ook zonder fusiedeal met Just Eat plannen had om de Britse markt te betreden. Als dat inderdaad het geval was, zou de samenvoeging van de twee maaltijdbezorgers volgens de mededingingswaakhond een verslechtering van de keuze voor consumenten zijn. Overigens was Takeaway tot in 2016 actief in het Verenigd Koninkrijk, maar blies het er de aftocht omdat het niet kon uitgroeien tot marktleider.
Aparte websites
De verplichting voorlopig als twee aparte bedrijven verder te gaan, betekent concreet dat Just Eat en Takeaway tot nader order aparte logo's, merknamen en websites blijven gebruiken. Daarnaast ziet de financieel directeur van Just Eat, Paul Harrison, ervan af zitting te nemen in het bestuur van het fusiebedrijf. Hij behoudt in plaats daarvan voorlopig zijn oude functie. Mike Evans, voorzitter van Just Eat, ziet ervan af toe te treden tot de raad van commissarissen van het gecombineerde bedrijf.
Takeaway maakte ook bekend dat zijn bod op Just Eat onvoorwaardelijk is verklaard. Takeaway heeft nu ruim 92 procent van de aandelen van Just Eat in handen.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geleden