Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taiwanese president bezoekt VS en Centraal-Amerika

Taiwanese president bezoekt VS en Centraal-Amerika

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezoekt over een week de VS, Guatemala en Belize. Officieel maakt ze tussenstops in de VS voor de officiële bezoeken aan de Centraal-Amerikaanse landen. Beijing heeft meteen boos gereageerd en stelt dat de tussenstops in de VS een excuus zijn om nationalistische propaganda te verspreiden en China zal zich er bij de VS over beklagen.

Tsai Ing-wen maakt van 29 maart tot 7 april een tiendaagse reis die haar naar onder meer New York, Los Angeles en Guatemala-Stad voert. Op weg naar de officiële bestemming Guatemala gaat ze langs New York en op de terugreis vliegt ze langs Los Angeles waar ze 5 april aankomt. Het is niet bekend wie ze in de VS ontmoet. Sommige media suggereren dat ze de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zou ontmoeten.

Het is niet ongebruikelijk dat een Taiwanese leider de VS aandoet op reizen naar Latijns-Amerikaanse landen die Taiwan wel als onafhankelijke staat erkennen. De VS doen dat niet maar zijn wel de belangrijkste steunpilaar en wapenleverancier van Taiwan. Vaak wordt op hoog niveau overlegd als een Taiwanese president wat 'tussenlandingen' maakt.

Erkenning

Er zijn echter vrijwel geen landen meer over die de Volksrepubliek China niet erkennen en Taiwan wel. Honduras, een buurland van Guatemala, heeft net de relaties met Taiwan opgezegd en knoopt betrekkingen met de Volksrepubliek aan. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad Taiwan als de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet. Beijing claimt het feitelijk onafhankelijke eiland als onderdeel van China en verzet zich fel tegen internationale erkenning van Taiwan als een onafhankelijk land.

Na de communistische machtsovername in China in 1949 vluchtten veel tegenstanders van de communisten naar het eiland waar ze de in hun ogen wettige Chinese regering vestigden. De Verenigde Staten steunden dat standpunt lange tijd en daardoor duurde het tot 1971 voor de Verenigde Naties de Volksrepubliek erkenden en als lid toelieten. Nederland was in 1950 een van de eerste westerse landen die de communistische Volksrepubliek als staat erkende.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

8 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

8 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

8 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

9 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

10 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

10 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

11 uur geleden