Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taiwanees chipconcern TSMC krijgt miljardensteun van overheid VS

Taiwanees chipconcern TSMC krijgt miljardensteun van overheid VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse overheid is van plan bijna 12 miljard dollar aan subsidies en leningen te geven aan het Taiwanese chipconcern TSMC. Daarmee kan het bedrijf de productie uitbreiden in de staat Arizona. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel heeft TSMC toegezegd zijn investeringen uit te breiden en een derde fabriek in de staat te bouwen. Die moet tegen 2030 af zijn.

TSMC is een belangrijke leverancier van Apple en Nvidia en een belangrijke klant van chipmachinefabrikant ASML. Het totale bedrag aan subsidies voor TSMC bedraagt 6,6 miljard dollar, omgerekend bijna 6,1 miljard euro. Daarnaast biedt de overheid het bedrijf tot 5 miljard dollar aan relatief goedkope leningen aan.

TSMC kondigde eerder al aan 40 miljard dollar te investeren in Arizona. Die investering wordt nu met 25 miljard dollar verhoogd, waarmee het totaal op 65 miljard dollar uitkomt.

AI

Het chipconcern wil in de VS onder meer geavanceerde chips gaan produceren die ondersteuning bieden aan toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De productie van deze chips zal naar verwachting in 2028 beginnen. De eerste fabriek in Arizona moet in de eerste helft van 2025 operationeel zijn, meldde het ministerie van Handel verder.

Chipproducent Intel kreeg vorige maand bijna 20 miljard dollar aan subsidies en leningen in de VS. Met de steun wil de Amerikaanse regering de chipproductie in eigen land stimuleren en minder afhankelijk worden van chips uit China en Taiwan. Door de productie naar de VS te verplaatsen wil Washington voorkomen dat de VS weer te maken krijgen met een groot chiptekort, zoals in 2021 het geval was. Dat tekort kostte Amerikaanse bedrijven honderden miljarden aan inkomsten.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

9 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

12 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

14 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

16 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden