Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taiwanees chipconcern TSMC krijgt miljardensteun van overheid VS

Taiwanees chipconcern TSMC krijgt miljardensteun van overheid VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse overheid is van plan bijna 12 miljard dollar aan subsidies en leningen te geven aan het Taiwanese chipconcern TSMC. Daarmee kan het bedrijf de productie uitbreiden in de staat Arizona. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel heeft TSMC toegezegd zijn investeringen uit te breiden en een derde fabriek in de staat te bouwen. Die moet tegen 2030 af zijn.

TSMC is een belangrijke leverancier van Apple en Nvidia en een belangrijke klant van chipmachinefabrikant ASML. Het totale bedrag aan subsidies voor TSMC bedraagt 6,6 miljard dollar, omgerekend bijna 6,1 miljard euro. Daarnaast biedt de overheid het bedrijf tot 5 miljard dollar aan relatief goedkope leningen aan.

TSMC kondigde eerder al aan 40 miljard dollar te investeren in Arizona. Die investering wordt nu met 25 miljard dollar verhoogd, waarmee het totaal op 65 miljard dollar uitkomt.

AI

Het chipconcern wil in de VS onder meer geavanceerde chips gaan produceren die ondersteuning bieden aan toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De productie van deze chips zal naar verwachting in 2028 beginnen. De eerste fabriek in Arizona moet in de eerste helft van 2025 operationeel zijn, meldde het ministerie van Handel verder.

Chipproducent Intel kreeg vorige maand bijna 20 miljard dollar aan subsidies en leningen in de VS. Met de steun wil de Amerikaanse regering de chipproductie in eigen land stimuleren en minder afhankelijk worden van chips uit China en Taiwan. Door de productie naar de VS te verplaatsen wil Washington voorkomen dat de VS weer te maken krijgen met een groot chiptekort, zoals in 2021 het geval was. Dat tekort kostte Amerikaanse bedrijven honderden miljarden aan inkomsten.

Meer uit Financieel

Turkish Airlines wil 235 nieuwe vliegtuigen van Airbus of Boeing

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Turkish Airlines is in gesprek met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus voor de mogelijke aanschaf van 235 nieuwe toestellen, een zeer grote order. Eerder kocht de luchtvaartmaatschappij al 230 toestellen van Airbus.

40 minuten geleden
Krant: Apple mikt op Google-technici voor eigen AI-team

CUPERTINO (ANP) - Apple richt zich op voormalig Google-personeel om zijn team voor kunstmatige intelligentie (AI) te versterken. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op basis van eigen onderzoek. De meeste van deze AI-nieuwkomers gaan aan de slag op de kantoren van Apple in Californië en Seattle, maar ook in het Europese laboratorium van Apple in het Zwitserse Zürich.

55 minuten geleden
Meer winst voor Vattenfall, ondanks gedaalde energieprijzen

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar flink toenemen met 43 procent tot bijna 17 miljard Zweedse kronen (1,45 miljard euro), ondanks de gedaalde energieprijzen. Dat is onder andere gelukt doordat het bedrijf de energieprijzen vast heeft gezet, met name in Scandinavische landen.

1 uur geleden
Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.

1 uur geleden
Air France-KLM wil in kosten snijden na fors kwartaalverlies

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM wil de kosten terugdringen nadat het luchtvaartconcern over de eerste drie maanden een verlies van bijna een half miljard euro heeft gerapporteerd. Zo wil het bedrijf onder meer voorlopig geen nieuw ondersteunend personeel aannemen. Ook moeten de overheadkosten, de kosten voor het draaiende houden van de onderneming, omlaag. Of er ook banen moeten verdwijnen, is niet bekend.

1 uur geleden
OpenAI mag artikelen Financial Times gebruiken voor ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - De populaire chatbot ChatGPT wordt in de toekomst ook getraind met artikelen uit de Britse zakenkrant Financial Times. Dat meldde ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. De ontwikkelaar van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een licentieovereenkomst gesloten met de krant.

1 uur geleden
Air France-KLM daalt op Damrak na kwartaalverlies

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde dinsdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern. Het aandeel verloor bijna 4 procent.

1 uur geleden