Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taiwan: militaire spanningen met China zijn ergste in 40 jaar

Taiwan: militaire spanningen met China zijn ergste in 40 jaar

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De militaire spanningen tussen Taiwan en China zijn de ergste in zeker 40 jaar, meent de Taiwanese defensieminister Chiu Kuo-cheng. Hij deed zijn uitspraak nadat in korte tijd circa 150 Chinese gevechtsvliegtuigen in de luchtverdedigingszone van Taiwan waren waargenomen.

De eerste gevechtsvliegtuigen werden vrijdag gespot, op de dag waarop de oprichting van de Volksrepubliek China werd gevierd. In de luchtverdedigingszone werd vorig jaar een recordaantal van 380 Chinese gevechtsvliegtuigen waargenomen. Dat zijn er dit jaar al meer dan zeshonderd.

Chui waarschuwt dat zelfs een "beetje onvoorzichtigheid of verkeerde berekeningen" kunnen leiden tot een "crisis" in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan. De minister zei daarnaast dat China al de mogelijkheid heeft om Taiwan binnen te vallen en tegen 2025 een grootschalige actie kan beginnen.

Grimmig

De betrekkingen werden vorige week door de Chinese president Xi Jinping als "grimmig" omschreven, in een brief aan de nieuwe oppositieleider van Taiwan. Zijn regime heeft de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan opgevoerd sinds president Tsai Ing-wen vijf jaar geleden werd verkozen. Zij verzet zich fel tegen de Chinese claim op het eiland, dat zichzelf als een onafhankelijk land ziet.

Tsai zei dinsdag in een artikel dat Taiwan "alles zou doen wat nodig is" om het eiland te beschermen tegen bedreigingen maar te hopen dat Taiwanezen vreedzaam kunnen leven naast China. Eerder riep haar regering China vanwege de vele gevechtsvliegtuigen op te stoppen met de "onverantwoordelijke provocerende acties".

Meer uit Buitenland

Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

51 minuten geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

3 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

5 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

6 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

7 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

10 uur geleden
President Loekasjenko van Belarus vreest kernoorlog, eist bestand

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.

10 uur geleden