Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taghi gelinkt aan 3 moorden in proces rond motorclub Caloh Wagoh

Taghi gelinkt aan 3 moorden in proces rond motorclub Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Ridouan Taghi wordt in het moordproces rondom motorclub Caloh Wagoh gelinkt aan in totaal negen liquidatieopdrachten, waarbij drie personen daadwerkelijk zijn vermoord. De moordopdrachten waren gericht op in totaal veertien personen. "Het was 'murder on demand', moord op bestelling", aldus het Openbaar Ministerie woensdag tijdens een inleidende zitting in deze zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Taghi is geen verdachte in dit proces, Eris genaamd. Hij is al hoofdverdachte in Marengo, het andere grote moordproces. "Zijn rol en positie in Eris zullen later worden geduid", aldus justitie. De huidige "focus" ligt op de zestien verdachten die nu al in dit monsterproces worden vervolgd.

De naam van Taghi klonk al eerder in het proces Eris, maar het OM zegt nu zeker te weten dat hij achter de meeste liquidatieopdrachten in deze zaak zit. Onderzoek naar een grote hoeveelheid zogeheten PGP-berichten (Pretty Good Privacy) heeft tot die conclusie geleid. Specialisten hebben die gecodeerde berichten kunnen ontcijferen. Taghi hanteert daarin een reeks bizarre bijnamen - bijvoorbeeld 'last man standing', 'enemy for all motherfucker' en 'angel of dark' - en een herkenbare schrijfstijl, aldus het OM. Ook de kroongetuige in het proces heeft over de rol van Taghi verklaard.

Proces Eris

Het proces Eris gaat in totaal over elf moordopdrachten, gericht op zestien mensen, waarvan er vijf ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Daarnaast draait het onderzoek ook nog om onder meer het beschieten van een woning, mishandeling en vuurwapenbezit. Omdat er inmiddels zoveel verdachten zijn in deze zaak, is voor de inleidende zitting twee dagen uitgetrokken. De zaak gaat donderdag verder en op 6 en 15 mei zijn de volgende - wederom voorbereidende - zittingen.

Het proces Eris betreft andere moorden dan die in het proces Marengo. Volgens het OM zijn er - onder meer door de rol van Taghi - duidelijke raakvlakken tussen beide onderzoeken, maar is er ook een duidelijk onderscheid en moeten de beide onderzoeken daarom niet met elkaar "versmelten". De moorden in Marengo gingen vooraf aan de reeks in Eris, die begint in januari 2017, met de moord op Justin Jap Tjong. Die markeert wat het OM betreft "een nieuwe periode".

Meer uit Binnenland

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

42 minuten geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

1 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

1 uur geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

1 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 uur geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

2 uur geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

2 uur geleden