Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taghi en advocatenneef deelden 'zeer doortrapt' informatie

Taghi en advocatenneef deelden 'zeer doortrapt' informatie

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek naar Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft "een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd". Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen T. (38) bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt T. ervan dat hij als boodschapper heeft gefungeerd tussen Taghi, die vastzit in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, en zijn criminele handlangers buiten de gevangenismuren.

T. werd op 8 oktober aangehouden, toen hij Taghi in de EBI bezocht. In februari vorig jaar kwam er een onderzoek naar hem op gang, toen duidelijk was geworden dat Taghi met de buitenwereld kon communiceren. Taghi zit sinds december 2019 in voorarrest in de EBI, nadat hij in Dubai was gearresteerd als hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Zijn neef Youssef bezocht hem vorig jaar jaar met grote regelmaat, in zijn hoedanigheid als advocaat.

Vanaf augustus nam justitie de communicatie tussen Taghi en zijn advocatenneef tijdens de bezoeken op. Zij bleken volgens het OM op geraffineerde manier te communiceren over gewelddadige ontsnappingsplannen, over grootschalige drugshandel en over het witwassen van daarmee verdiend fortuin. T. wist op alle fronten van de hoed en de rand, aldus het OM, en dacht actief mee. "Wij zijn verbijsterd dat er op zo’n brutale manier door een advocaat misbruik is gemaakt van zijn positie als advocaat", aldus de officier van justitie.

Notitieblokjes

De communicatie verliep via onder meer notitieblokjes waarin boodschappen aan elkaar werden getoond en daarna zorgvuldig doorgekrast, terwijl de mannen onderwijl over andere zaken hardop spraken. Ook zou T. zijn iPad hebben ingezet.

Na zijn arrestatie heeft T. slechts mondjesmaat willen verklaren. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht, dat hij als advocaat heeft. Justitie dringt erop aan dat T. wel gaat praten, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige dreiging. De communicatielijn is wel gestopt, maar dat geldt "niet automatisch" voor de plannen voor een uitbraak of ontsnapping, meent het OM.

Taghi wil niet verklaren

Taghi heeft aangegeven dat hij niet wil verklaren in de strafzaak tegen zijn neef. Hij is ook verdachte in dit onderzoek, maar het OM gaat er niet vanuit dat het tot een vervolging gaat komen.

T.'s advocaten hebben de rechtbank gevraagd T. al dan niet voorlopig vrij te laten. Het OM bereidt momenteel een reactie op dat verzoek voor. Het is nog niet bekend wanneer de beslissing van de rechtbank volgt.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Braspenning 4 maanden geleden
die rotzooi gewoon afmaken scheelt heel veel geld
jaccodebruin 4 maanden geleden
Beter T. bij zijn arrestatie in Dubai om laten leggen, scheelt veel kosten ,slepende rechtzaken enz....

Meer uit Binnenland

Twee aanhoudingen na grote vechtpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden nadat er op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost, waar een kermis was, een grote vechtpartij was uitgebroken. Een van de vechtende mensen gooide tijdens het wegrennen voor de toegesnelde agenten een vuurwapen weg, dat hierbij afging. De politie vraagt zich af of iemand door dit schot gewond is geraakt, zo wordt zaterdag gemeld.

11 uur geleden
Ongeveer 220 teams lopen mee in Roparun voor goede doel

ROTTERDAM (ANP) - Ongeveer 220 teams zullen volgende week zaterdag starten met de Roparun, een estafetteloop voor het goede doel. Volgens de organisatie wordt geld opgehaald "om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken".

11 uur geleden
Man (37) omgekomen bij steekpartij in Almere

ALMERE (ANP) - Een 37-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen door een steekpartij in een woning aan de Klokkeluiderstraat in Almere, meldt de politie. Het gaat om een inwoner van de stad. Een 33-jarige man, eveneens een inwoner van Almere, is opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

14 uur geleden
Marechaussee zag vorig jaar meer identiteitsfraude dan in 2020

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept, wat bijna 10 procent meer is dan in 2020. Ondanks dat mensen minder reisden zijn de cijfers "vrijwel weer gelijk aan de jaren voor de coronapandemie", bevestigt de marechaussee zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf. Ook in aanmeldcentra voor asielzoekers is meer fraude geconstateerd.

14 uur geleden
Schiphol: druk maar behapbaar, kom ook niet te vroeg

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol was en is het nog steeds ook zaterdag druk maar die drukte lijkt beheersbaar, zo stelt een woordvoerster van Schiphol aan het einde van de middag. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt dat beeld: er zijn geen incidenten, opstootjes of gekke dingen gebeurd. Ook is, voor zover bekend, niemand onwel geworden.

15 uur geleden
Woning beschoten in Poortugaal

POORTUGAAL (ANP) - Een woning aan de Sleedoorn in het Zuid-Hollandse Poortugaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.40 uur meerdere malen beschoten. Volgens de politie is de 37-jarige bewoonster, die op dat moment lag te slapen, niet gewond geraakt.

20 uur geleden
Zelenski snapt Nederlandse twijfel over EU-kandidatuur niet goed

DEN HAAG (ANP) - Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. "Het volk steunt ons."

1 dag geleden