Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taghi brengt brieven aan Mohammed B. naar buiten

Taghi brengt brieven aan Mohammed B. naar buiten

VUGHT (ANP) - Ridouan Taghi heeft via zijn advocaat brieven naar buiten gebracht die hij stuurde aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het gaat volgens de vermeende topcrimineel om "een vijftal brieven" die hij aan B. zou hebben geschreven vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Taghi zegt daarmee te willen reageren op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de 'Mocro-maffia', en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Justitieminister Dilan Yesilgöz zei dat ze de berichten over de vermeende dreiging kon "bevestigen noch ontkennen".

"Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail", stelt Taghi in een verklaring bij de brieven. "Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ‘zogenaamde’ Mocro-maffia. Over de motieven van Justitie om via de Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen."

Overplaatsing

De 44-jarige Taghi zegt dat hij B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. De twee zaten samen gedetineerd in de EBI, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens Taghi zaten de twee "volledig van elkaar gescheiden" en verzorgde B. anderhalf jaar lang zijn ontbijt en avondeten. "De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen."

Taghi schreef brieven aan B. nadat die werd overgeplaatst, zegt hij, met "als hoofdonderwerp onze gedeelde interesse in de islam". De verzen die daarin opgevoerd worden, zijn volgens de vermeende topcrimineel "letterlijk geciteerd uit boeken". Ook zegt Taghi dat de boeken die hij mag lezen als gedetineerde "stuk voor stuk gescreend" zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten."

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Inez Weski noemde het bericht over een vermeende aanslag "valse, ongefundeerde informatie". Zelf zegt Taghi een ieder uit te nodigen de brieven te lezen om "de mogelijk versluierde boodschappen over een aanslag of enig ander crimineel handelen te ontrafelen". Advocaat Weski heeft de brieven en Taghi's verklaring op de website van haar kantoor gepubliceerd.

Meer uit Binnenland

OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

29 minuten geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

32 minuten geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

1 uur geleden
A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

DEN HAAG (ANP) - De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur).

1 uur geleden
Kabinet steunt Weerwind om motie Transgenderwet niet uit te voeren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet staat achter minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) die weigert een verruiming van de Transgenderwet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de minister daar eerder deze week om verzocht via een motie die NSC en SGP hadden ingediend. Weerwind gaf al meteen aan dat hij de motie niet ging uitvoeren, omdat hij het inhoudelijk en procedureel niet met de handelwijze eens is. De ministerraad is het met hem eens, zei de bewindsman na afloop.

1 uur geleden
Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen. De capaciteit voor de plekken is respectievelijk 2000 en 200, en dus was het opnieuw overvol op de locaties.

1 uur geleden
Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.

3 uur geleden