Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taakstraf voor klimaatactivisten voor opruiing rond A12-blokkade

Taakstraf voor klimaatactivisten voor opruiing rond A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Zeven klimaatactivisten zijn woensdag veroordeeld voor opruiing. De rechtbank in Den Haag besloot dat vijf van hen een taakstraf krijgen van dertig uur, de andere twee krijgen een taakstraf van zestig uur. Dit is lager dan de officier van justitie had geëist.

De actievoerders riepen op sociale media andere mensen op mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion op 28 januari. Dat is gevaarlijk en strafbaar, stelde het OM, die de oproepen daarom opruiing vond. In totaal stonden acht klimaatactivisten terecht. Een verdachte is vrijgesproken.

De gemeente Den Haag had ook een verzoek ingediend voor een schadevergoeding van 9053 euro en 22 cent omdat twee verdachten teksten op de tunnelwanden hadden gespoten. De rechtbank heeft dit bedrag toegekend. Onder meer acteur Sieger Sloot moet daarom een deel van dit bedrag betalen.

Hoger beroep

Extinction Rebellion liet na de uitspraak meteen weten in hoger beroep te gaan. "Deze uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtstaat", zei advocaat Willem Jebbink. De klimaatactiegroep staat nog steeds achter het standpunt dat het blokkeren van een weg voor een vreedzame demonstratie toegestaan is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank zegt dat de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging inderdaad is vastgelegd. Maar onder bepaalde voorwaarden kunnen deze rechten ook worden beperkt. Volgens de rechtbank heeft het OM aan de voorwaarden hiervoor voldaan.

Aanhoudingen

Wel is de rechter kritisch op de manier waarop de acht activisten voor de blokkade op 28 januari in hun eigen omgeving werden aangehouden. De verdachten hadden eerder gezegd dat het erg ingrijpend was dat ze thuis - soms voor de ogen van hun kinderen of partner - meegenomen werden. Een verdachte werd aangehouden bij de school van zijn kinderen. De politie deed hem handboeien om. Over deze gang van zaken heeft de rechtbank "ernstige twijfels" en dit is daarom meegewogen in de hoogte van de straf.

Een van de verdachten was aanwezig in de rechtszaal. Zij is degene die is vrijgesproken, maar vindt de veroordelingen "erg bizar". Sieger Sloot laat via Instagram weten het oordeel van de rechter "snoeihard" te vinden.

De rechtbank erkent dat de verdachten actievoeren vanwege hun bezorgdheid om het klimaat en de biodiversiteit. Maar ze hebben "bewust de keuze gemaakt om de doelen die zij nastreven zwaarder te laten wegen dan de rechten en belangen van anderen, waaronder de verkeersveiligheid".

Meer uit Binnenland

Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

42 minuten geleden
Songfestivalbaas deelt Nederlandse jurypunten uit

MALMÖ (ANP) - Songfestivalbaas Martin Österdahl heeft zaterdagavond de punten van de Nederlandse jury bekendgemaakt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Onder luid boegeroep maakte hij bekend welke landen punten hebben gekregen. Nikkie de Jager zou dat eigenlijk doen, maar trok zich vlak voor de finale terug omdat het niet goed voelde.

1 uur geleden
Bijna 8000 bezoekers voor Europaparty zonder Nikkie en Joost

LEEUWARDEN (ANP) - Het grote songfestivalfeest Europaparty in het centrum van Leeuwarden trok zaterdagavond op het drukste punt ongeveer 5500 bezoekers. Dit meldt een woordvoerster van de organisatie.

2 uur geleden
NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ (ANP) - De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

2 uur geleden
Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

2 uur geleden
Zo'n 50 Gaza-demonstranten nabij songfestivalfeest Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Zo'n vijftig mensen voeren zaterdagavond in Leeuwarden actie in het kader van Fryslan foar Palestina. Ze dragen Palestijnse vlaggen en scanderen onder meer "Nederland financiert, Israël bombardeert". Op het plein staan krijttekeningen van Palestijnse vlaggen en met verf gespoten teksten als "Palestina will be free" "en Free free Palestine".

3 uur geleden
AVROTROS doet niets met Nederlandse punten: EBU moet het oplossen

MALMÖ/LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AVROTROS gepresenteerd. De omroep laat desgevraagd weten dat organisator European Broadcasting Union "het zelf moet oplossen".

3 uur geleden