
'Sywert van Lienden verdiende ruim 9 miljoen met mondkapjesdeal'
DEN HAAG (ANP) - Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid en zijn zakenpartners streken meer dan 5 miljoen euro op. Dat komt naar voren uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). Van Lienden heeft het bedrag ook aan FTM bevestigd.
Volgens FTM richtte Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. Ook de andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, hebben dergelijke constructies opgezet om hun vermogen in onder te brengen. In die van Van Lienden, genaamd Duyfken CV, is 9 miljoen euro ondergebracht, meldt FTM op basis van stukken van de Kamer van Koophandel.
Het betreft 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel. Dat komt volgens FTM neer op een winst van in totaal ruim 9,2 miljoen euro. Damme ontving 5,7 miljoen euro, Van Gestel ontving 5,4 miljoen euro.
Maatschappelijke bestemming
Volgens Van Lienden is de constructie opgetuigd "om het onverwachte sterk positieve resultaat van de BV Relief Goods Alliance BV een tijdelijke bestemming te geven met het oog op een toekomstig (grotendeels) maatschappelijke bestemming", zegt hij tegen het onderzoeksplatform. Ook zou Duyfken CV zijn opgericht om onderscheid te maken tussen Van Lienden als persoon en "het vergaarde kapitaal".
Van Lienden was niet direct bereikbaar voor commentaar. Of de maatschappelijke bestemming waarover hij rept ook zal lukken is volgens de verklaring die Van Lienden gaf bij FTM "deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm" voor zijn professionele loopbaan.
Drie criteria
Het ministerie van Volksgezondheid, dat de mondkapjes inkocht bij het bedrijf van Van Lienden, blijft erbij dat hij behandeld is als iedere andere leverancier. Beschermingsmiddelen werden ingekocht bij partijen die aan drie criteria voldeden: de kwaliteit moest goed zijn, er moest leveringszekerheid zijn en de prijs moest binnen een "marktconforme bandbreedte" blijven.
In hoeverre de mondkapjes van Van Lienden duurder of goedkoper waren dan nodig, wil het ministerie nu nog niet toelichten. JA21, PvdA, D66 en ChristenUnie hebben hierover Kamervragen gesteld. Verantwoordelijk demissionair minister Tamara van Ark wil die eerst beantwoorden. Onderdeel van de vragen is ook welke rol partijgenoten van Van Lienden, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma van het CDA, gespeeld hebben bij de deal.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die niet willen dat hun gegevens worden gebruikt om de kunstmatige intelligentie (AI) van techbedrijf Meta te trainen, hebben nog tot 27 mei de tijd om daar bezwaar tegen te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, wijst daarop. Na die datum gaat het bedrijf de gegevens van gebruikers van zijn platforms Facebook en Instagram, zoals berichten, foto's en reacties, inzetten om de technologie te ontwikkelen.
26 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdam moet maatregelen nemen tegen de toenemende onleefbaarheid bij de opvang van statushouders op het schip Silja dat in de Merwehaven in Rotterdam-West ligt. Dat vindt een deel van de Rotterdamse gemeenteraad.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na een daling van het aantal overvallen in de laatste jaren, laat het aantal in de eerste maanden van dit jaar een opvallende toename zien. Tot en met april telde de politie al 218 overvallen, 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (149).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.
5 uur geleden