Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sywert van Lienden nog altijd vast voor verhoor

Sywert van Lienden nog altijd vast voor verhoor

DEN HAAG (ANP) - Ondernemer Sywert van Lienden zit dinsdag nog altijd vast, zo meldt het Openbaar Ministerie. Van Lienden werd maandag opgepakt en wordt verhoord naar aanleiding van zijn omstreden mondkapjesdeal vanuit Stichting Hulptroepen Alliantie. Ook de twee andere bij Hulptroepen Alliantie betrokken personen zitten nog vast.

Het OM maakte maandag bekend een strafrechtelijk onderzoek te starten naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Twee woningen en een kantoor zijn doorzocht.

Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Voorarrest

De maandag aangehouden verdachten kunnen maximaal drie dagen worden vastgehouden om te worden verhoord. Als de officier van justitie wil dat ze nog langer in voorarrest blijven, worden ze in de loop van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het ministerie van VWS kan niet reageren op de aanhouding van Van Lienden en compagnons. Het onderzoek van het OM staat los van een groot onderzoek dat het departement zelf laat uitvoeren naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de coronapandemie, meldt een woordvoerder. Daarin worden ook enkele grote deals met mondkapjes onderzocht, waaronder die met het bedrijf van Van Lienden.

Eerste fase

De eerste fase van het onderzoek van het bureau Deloitte zou eigenlijk afgelopen september al klaar zijn, maar vanwege de complexiteit duurt het veel langer dan gedacht, meldde de vorige zorgbewindspersoon. In maart wordt de Kamer weer ingelicht over de stand van zaken, aldus de woordvoerder.

In het begin van de coronapandemie was er een groot tekort aan beschermingsmiddelen en daarom tuigde VWS een speciale procedure op om snel goederen te kunnen regelen met aanbieders.

Meer uit Binnenland

Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens

DEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.

8 minuten geleden
Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

37 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

50 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

1 uur geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

1 uur geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

1 uur geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

1 uur geleden