Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrische regering: bijna 300.000 ontheemden door aardbevingen

Syrische regering: bijna 300.000 ontheemden door aardbevingen

DAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische regering zegt dat door de aardbevingen bijna 300.000 mensen ontheemd zijn geraakt, meldt staatspersbureau SANA. De cijfers slaan naar waarschijnlijkheid alleen op inwoners van het gebied dat onder controle van de regering staat.

De autoriteiten hebben voor de ontheemden 180 opvangcentra geopend. De overheidsreactie op de bevingen wordt door inwoners als langzaam omschreven. Sommige plekken zouden daarnaast meer hulp krijgen dan anderen. In het overheidsgebied zijn bijna 250 scholen beschadigd, meldt de nieuwszender al-Jazeera. Een aantal Syrische scholen dient momenteel als opvanglocatie.

In Syrië, waar in 2011 een oorlog begon, bezetten rebellen gebieden in het noordwesten. Hoeveel mensen daar hun huizen hebben moeten ontvluchten, is niet duidelijk. Ook daar zijn huizen en andere gebouwen verwoest. In het aardbevingsgebied wordt nog volop gezocht naar slachtoffers. Er zijn woensdag opnieuw mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Het reddingswerk in Syrië wordt niet alleen bemoeilijkt door het slechte weer, maar ook door een gebrek aan groot materiaal om bijvoorbeeld brokstukken van ingestorte gebouwen op te tillen. Door schade aan de infrastructuur is het ook lastig om sommige zwaar getroffen plaatsen te bereiken.

Meer uit Buitenland

Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

12 minuten geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

3 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

6 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

9 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

11 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

12 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

13 uur geleden