Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrische president Assad bij Poetin in Moskou

Syrische president Assad bij Poetin in Moskou

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Syrische president Bashar al-Assad is in Moskou door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontvangen. Poetin probeert zijn bondgenoot uit het Midden-Oosten te overtuigen dat goede relaties met Turkije nu nodig zijn. De Turkse president Erdogan heeft aangegeven bereid te zijn met Assad aan tafel te willen om tot een vergelijk te komen.

De relaties tussen Syrië en Turkije zijn nooit erg goed geweest. En in de elf jaar geleden losgebarsten Syrische burgeroorlog steunt Ankara soennitische rebellen die het regime van Assad bestrijden. Daarnaast heeft Turkije een stuk van het noorden van Syrië bezet in de strijd tegen wat de Turkse regering ziet als een dreiging van gewapende Koerdische groepen.

Rusland heeft Assad met militair ingrijpen voor een nederlaag behoed en de veelal jihadistische rebellen zijn teruggedrongen tot een geïsoleerd gebied in het noordwesten van Syrië. Rusland en Turkije waren tegenstanders in de Syrische burgeroorlog, maar hebben uiteindelijk afspraken gemaakt om te voorkomen dat daar de oorlog weer oplaait.

In de diplomatieke inspanningen om conflicten in de regio bij te leggen spelen de Verenigde Staten een bescheiden rol. De invloed van de VS is tanende ondanks de militaire aanwezigheid in bijvoorbeeld de Perzische Golf en Irak en de VS hebben ook een basis in het zuidoosten van Syrië. De gesprekken in Moskou komen kort nadat China met succes heeft bemiddeld tussen Iran en Saudi-Arabië. De twee aartsrivalen hebben de banden na jaren hersteld. Saudi-Arabië is een trouwe bondgenoot van de VS en Iran een van felste tegenstanders van de VS in de regio.

Meer uit Buitenland

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

1 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

1 uur geleden
Media: opkomst gering bij nieuw protest Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De opkomst bij een nieuw, groots aangekondigd protest in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is gering, melden media. Ruim een maand geleden liep daar een antiregeringsbetoging volledig uit de hand. Zelfs het parlement werd bestormd.

2 uur geleden
Held uit 'Hotel Rwanda' komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

3 uur geleden
Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

4 uur geleden
Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

5 uur geleden
Frankrijk verbiedt TikTok op werktelefoons van ambtenaren

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat TikTok verbieden op de werktelefoons van ambtenaren. De app wordt verbannen om de cyberveiligheid van instellingen en ambtenaren te garanderen, aldus de Franse regering.

6 uur geleden