Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrische president Assad bij Poetin in Moskou

Syrische president Assad bij Poetin in Moskou

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Syrische president Bashar al-Assad is in Moskou door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontvangen. Poetin probeert zijn bondgenoot uit het Midden-Oosten te overtuigen dat goede relaties met Turkije nu nodig zijn. De Turkse president Erdogan heeft aangegeven bereid te zijn met Assad aan tafel te willen om tot een vergelijk te komen.

De relaties tussen Syrië en Turkije zijn nooit erg goed geweest. En in de elf jaar geleden losgebarsten Syrische burgeroorlog steunt Ankara soennitische rebellen die het regime van Assad bestrijden. Daarnaast heeft Turkije een stuk van het noorden van Syrië bezet in de strijd tegen wat de Turkse regering ziet als een dreiging van gewapende Koerdische groepen.

Rusland heeft Assad met militair ingrijpen voor een nederlaag behoed en de veelal jihadistische rebellen zijn teruggedrongen tot een geïsoleerd gebied in het noordwesten van Syrië. Rusland en Turkije waren tegenstanders in de Syrische burgeroorlog, maar hebben uiteindelijk afspraken gemaakt om te voorkomen dat daar de oorlog weer oplaait.

In de diplomatieke inspanningen om conflicten in de regio bij te leggen spelen de Verenigde Staten een bescheiden rol. De invloed van de VS is tanende ondanks de militaire aanwezigheid in bijvoorbeeld de Perzische Golf en Irak en de VS hebben ook een basis in het zuidoosten van Syrië. De gesprekken in Moskou komen kort nadat China met succes heeft bemiddeld tussen Iran en Saudi-Arabië. De twee aartsrivalen hebben de banden na jaren hersteld. Saudi-Arabië is een trouwe bondgenoot van de VS en Iran een van felste tegenstanders van de VS in de regio.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

4 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

5 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

5 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

5 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

6 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

7 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

7 uur geleden