Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrische oppositie: door Assad gewonnen verkiezingen illegaal

Syrische oppositie: door Assad gewonnen verkiezingen illegaal

BEIROET (ANP) - De Syrische verkiezingen die deze week uitliepen op een vierde ambtstermijn voor president Bashar al-Assad, waren illegaal, heeft de Syrische oppositie vrijdag gezegd in een reactie op de uitslag. De verkiezingen in het door oorlog verscheurde land vonden woensdag plaats in gebieden die onder controle van de regering zijn. Kiezers konden op drie kandidaten stemmen, onder wie al-Assad.

"De verkiezingen zijn zonder enige legitimiteit gehouden", aldus oppositie-kopstuk Hadi al-Bahra op Twitter. De uitslag is volgens hem door het kamp van Bashar al-Assad bepaald. Van beweringen dat de opkomst 78,6 procent bedroeg, is volgens al-Bahra niets waar.

Een andere oppositiewoordvoerder, Yehia al-Aridi, beschreef de presidentsverkiezingen als "minachting van Syrië en het volk". Volgens al-Aridi bemoeilijkt de uitslag van de tweede verkiezingen sinds de burgeroorlog in 2011 uitbarstte het vinden van een oplossing voor de geweldsspiraal waar het land zich in bevindt.

Internationaal werd al bij voorbaat afwijzend gereageerd op de Syrische presidentsverkiezingen. De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk verklaarden dinsdag dat de verkiezingen in Syrië "vrij noch eerlijk" zijn, wat Assad direct als onzin betitelde.

Assad is sinds 2000 president van Syrië, na dertig jaar bestuur met eveneens ijzeren hand door zijn vader. De burgeroorlog brak in 2011 uit na protesten tegen het autoritaire bewind. Inmiddels zijn honderdduizenden doden gevallen in het internationaal vertakte conflict. Naar schatting 11 miljoen inwoners zijn ontheemd geraakt, bijna de helft van de bevolking die Syrië had voor het uitbreken van de oorlog.

Meer uit Buitenland

Paus Franciscus aan de beterende hand, maar nog in het ziekenhuis

ROME (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft opnieuw een goede en rustige nacht doorgebracht in het ziekenhuis, melden bronnen in het Vaticaan vrijdag. Volgens zijn artsen lijkt hij goed te herstellen van de bronchitisinfectie.

48 minuten geleden
Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

1 uur geleden
Drie tegenstanders voor Erdogan bij Turkse presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/DPA) - Recep Tayyip Erdogan (69) krijgt bij de aankomende presidentsverkiezingen te maken met drie tegenstanders volgens de officiële kandidatenlijst. De belangrijkste uitdager van de zittende president is de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij CHP, Kemal Kilicdaroglu (74). Hij voert campagne namens zes partijen.

1 uur geleden
Griekse spoorweginspecteur opgepakt vanwege treinramp

ATHENE (ANP/AFP) - Een Griekse spoorweginspecteur is vrijdag aangehouden in verband met de treinramp van vorige maand waarbij 57 mensen om het leven kwamen. Hij wordt beschuldigd van "verstoring van de verkeersveiligheid", met de dood van veel mensen tot gevolg, volgens een gerechtsfunctionaris.

2 uur geleden
Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

PARAMARIBO (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B. werd een straf van 8 maanden waarvan drie voorwaardelijk geëist, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite Waterkant.

5 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

PRETORIA (ANP) - De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

6 uur geleden
Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

PALM BEACH (ANP) - Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

7 uur geleden