Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrische oppositie: door Assad gewonnen verkiezingen illegaal

Syrische oppositie: door Assad gewonnen verkiezingen illegaal

BEIROET (ANP) - De Syrische verkiezingen die deze week uitliepen op een vierde ambtstermijn voor president Bashar al-Assad, waren illegaal, heeft de Syrische oppositie vrijdag gezegd in een reactie op de uitslag. De verkiezingen in het door oorlog verscheurde land vonden woensdag plaats in gebieden die onder controle van de regering zijn. Kiezers konden op drie kandidaten stemmen, onder wie al-Assad.

"De verkiezingen zijn zonder enige legitimiteit gehouden", aldus oppositie-kopstuk Hadi al-Bahra op Twitter. De uitslag is volgens hem door het kamp van Bashar al-Assad bepaald. Van beweringen dat de opkomst 78,6 procent bedroeg, is volgens al-Bahra niets waar.

Een andere oppositiewoordvoerder, Yehia al-Aridi, beschreef de presidentsverkiezingen als "minachting van Syrië en het volk". Volgens al-Aridi bemoeilijkt de uitslag van de tweede verkiezingen sinds de burgeroorlog in 2011 uitbarstte het vinden van een oplossing voor de geweldsspiraal waar het land zich in bevindt.

Internationaal werd al bij voorbaat afwijzend gereageerd op de Syrische presidentsverkiezingen. De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk verklaarden dinsdag dat de verkiezingen in Syrië "vrij noch eerlijk" zijn, wat Assad direct als onzin betitelde.

Assad is sinds 2000 president van Syrië, na dertig jaar bestuur met eveneens ijzeren hand door zijn vader. De burgeroorlog brak in 2011 uit na protesten tegen het autoritaire bewind. Inmiddels zijn honderdduizenden doden gevallen in het internationaal vertakte conflict. Naar schatting 11 miljoen inwoners zijn ontheemd geraakt, bijna de helft van de bevolking die Syrië had voor het uitbreken van de oorlog.

Meer uit Buitenland

Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

TAIPEI (ANP/AFP) - Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.

39 minuten geleden
Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

3 uur geleden
Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

6 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

8 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

9 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

11 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

13 uur geleden