
Syrische Koerden dragen vrouw en kinderen over aan gezant NL
DAMASCUS (ANP/AFP) - Het Koerdische bestuur in het noordoosten van Syrië zegt Nederlanders uit "IS-gezinnen" te hebben overgedragen aan een Nederlandse delegatie. Het gaat volgens een Twitterbericht van bestuurder Abdulkarim Omar om een vrouw en drie kinderen. De ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken willen geen commentaar geven op de zaak. Persbureau AFP meldt echter dat het viertal is overgedragen aan een delegatie geleid door de Nederlandse gezant voor Syrië Emiel de Bont en vertegenwoordiger Dirk Jan Nieuwenhuis van Buitenlandse Zaken.
Het gaat om de overdracht van een Nederlandse vrouw en haar twee kinderen, alsmede een meisje van 12 jaar. Dat zou gaan om "een humanitaire kwestie", aldus Omar. Haar moeder heeft volgens Omar ingestemd met de repatriëring na een verzoek van de Nederlandse overheid.
Volgens De Bont had de delegatie "een duidelijk en goed omschreven mandaat om een klein aantal Nederlanders op te halen dat tot nog toe in een detentievoorziening verbleef", zo zegt hij tegen AFP. Dat zou zijn gebeurd op basis van een rechterlijke uitspraak in Nederland.
Speciale Syrië-gezant
De delegatie reisde voor de overdracht naar de Syrische plaats Kamishli. Die ligt aan de grens met Turkije. De Nederlanders zijn ontvangen door Omar, die op Twitter een foto deelde van de bijeenkomst met de "speciale Syrië-gezant van de Nederlandse regering".
Koerdische media, evenals twee Nederlandse verslaggevers in de regio, meldden de overdracht ook.
Bezorgde reacties
De Syrische Koerden hadden de overdracht van "IS-burgers aan de Nederlandse autoriteiten" vrijdag aangekondigd. Dat leidde tot bezorgde reacties in de Tweede Kamer. "Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem", twitterde PVV-leider Geert Wilders. "Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen." CDA-Kamerlid Anne Kuik wil "zo snel mogelijk opheldering".
Tijdens de Syrische burgeroorlog trokken ook buitenlanders naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De Koerden hebben veel van die Syriëgangers gevangengenomen toen het 'kalifaat' van IS instortte. De Koerdische autoriteiten hebben buitenlandse overheden opgeroepen om hun burgers te repatriëren, maar veel landen voelen daar weinig voor.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederlanders worden teruggehaald uit Syrië. In 2019 konden twee weeskinderen worden gerepatrieerd. Syrisch-Koerdische troepen houden voor zover bekend ook nog tientallen andere Nederlanders vast. Het gaat onder meer om vermeende IS-strijders en hun gezinnen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
48 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
6 uur geleden