
Syriërs protesteren in Den Haag tegen kabinetsplannen
DEN HAAG (ANP) - Enkele honderden Syriërs zijn zondagmiddag op de Lange Voorhout in Den Haag samengekomen om te protesteren tegen de plannen van het kabinet om delen van Syrië veilig te verklaren. Volgens de organisatie, Vrije Syriërs Nederland, is het absoluut niet veilig in Syrië zolang Bashar Assad daar aan de macht is. "Wij zijn geen gelukszoekers", zo klinkt het. "Terugkeren naar Syrië betekent terugkeren naar de hel."
De demonstranten zwaaien met vlaggen van de Syrische revolutie en er hangen borden met teksten als 'Zolang Assad nog regeert, is er geen Syriër die terugkeert' en 'Veilig is het niet met een dictator aan de top'. Een van de organisatoren stelt dat de meeste aanwezigen liever in Syrië waren gebleven. "Wij zijn hier niet gekomen om jullie huizen af te pakken. We hebben geen andere veilige plek om heen te gaan. Wanneer Assad weg is, gaan mensen terug naar hun eigen huis en familie."
Na de start op de Lange Voorhout is de menigte begonnen aan een mars richting de Laan van Reagan en Gorbatsjov, vlak bij station Den Haag Centraal. Ze worden daarbij begeleid door de politie, die zondagmiddag in groten getale op de been is in de Haagse binnenstad.
Onder anderen Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt (D66) en DENK-leider Stephan van Baarle spraken de demonstranten toe. De angst en woede van de betogers kunnen ze zich voorstellen. De politiek "mag haar ogen niet sluiten" voor de verhalen over wat in Syrië gaande is, zei Podt. Van Baarle verweet de regeringspartijen al eerder dat die "spelen met mensenlevens".
Het kabinet wil als het maar enigszins mogelijk is delen van Syrië als veilig aanmerken zodat het Syriërs kan terugsturen. Maar dat kan alleen als ambtenaren oordelen dat het inderdaad veilig is, tekende premier Dick Schoof vrijdag aan. Om mensen te kunnen uitzetten, zal Nederland ook weer contacten moeten aanknopen met het Syrische regime waarmee het alle betrekkingen heeft verbroken.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
4 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
20 uur geleden