Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Syrië eist einde van Amerikaanse bezetting Syrisch grondgebied

Syrië eist einde van Amerikaanse bezetting Syrisch grondgebied

DAMASCUS/BAGDAD (ANP/AFP) - De Syrische regering heeft beklemtoond dat de Amerikaanse bezetting van delen van het land niet langer kan doorgaan. Het is een reactie op een reeks luchtaanvallen die de VS in de regio hebben uitgevoerd. Daarbij zijn volgens Damascus "burgers en militairen gedood en is aanzienlijke schade toegebracht aan particuliere en publieke eigendommen". Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Verenigde Staten olie op het vuur gooien van de conflicten in de regio.

Sinds de strijd tegen het 'kalifaat' van de terreurbeweging Islamitische Staat zijn er Amerikaanse troepen op Syrisch grondgebied, onder meer in de Koerden gedomineerde noordelijke regio's. In het oosten is bij de plaats Al-Shaddadi en in het zuiden in Al-Tanf, vlak bij de Iraakse en de Jordaanse grens, zijn Amerikaanse bases gevestigd. Die worden vaak bestookt door onder meer Iraakse groepen die steun krijgen van Iran.

De VS hebben tientallen plekken gebombardeerd in Irak en Syrië waar ze de pro-Iraanse strijders vermoeden. Aanleiding was de dood van drie Amerikaanse militairen bij een aanval op een kleine basis afgelopen week vlak over de Syrische grens in Jordanië.

Blinken weer naar Midden-Oosten

De Iraakse autoriteiten hebben zaterdag melding gemaakt van zestien doden, onder wie burgers. Ze noemen de Amerikaanse bewering dat de VS ze voor de luchtaanvallen op de hoogte hebben gesteld "leugens". De luchtaanvallen brengen volgens Bagdad de veiligheid in heel Irak in gevaar. Buurland Iran vindt dat de aanvallen het internationaal recht schenden en de hele regio met nog meer spanning en instabiliteit opzadelen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist zondag naar het Midden-Oosten. Het is zijn vijfde bezoek aan de regio sinds 7 oktober. Toen vielen strijders van de Palestijnse beweging Hamas en andere groepen Israëlisch grondgebied aan rond de al sinds 2007 vrijwel afgegrendelde Gazastrook. Ze richtten een bloedbad aan en namen gijzelaars mee naar de strook. Israël bombardeert sindsdien de dichtbevolkte Gazastrook en heeft grote delen van het noorden verwoest en ingenomen. De tweede stad van de Gazastrook, Khan Younis is omsingeld en ligt onder vuur.

Meer uit Buitenland

Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

11 minuten geleden
Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

12 minuten geleden
Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

58 minuten geleden
Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

2 uur geleden
Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

10 uur geleden
Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

11 uur geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

11 uur geleden