Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Synchroonzwemsters De Brouwer pakken zilver op WK

Synchroonzwemsters De Brouwer pakken zilver op WK

DOHA (ANP) - De synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer hebben bij de WK zwemmen in Doha het zilver behaald bij de duetten vrije kür. De uit het Brabantse Goirle afkomstige tweelingzussen hadden als tweede de finale bereikt. In de finale kwamen ze tot een score van 250,4979.

Het Chinese duo Liuyi en Qianyi Wang was net als in de kwalificaties beter. Het verschil in de finale was miniem. De Chinese tweelingzussen kwamen uit op 250,7729. De Britse vrouwen eindigden als derde met een score van 247,2626.

De prestatie van de 24-jarige tweeling was uniek. Nooit eerder veroverde Nederland een medaille op een WK bij het synchroonzwemmen. Met deze topklassering en eerder bovendien de vierde plaats in de finale van de technische uitvoering zijn Noortje en Bregje de Brouwer vrijwel zeker ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs.

Moeilijkheidsgraad

Bondscoach Esther Jauma omschreef haar gemoedstoestand als "supertrots en gelukkig" en noemde de prestatie van de zussen "ongelooflijk". Vooraf waren er wat twijfels omdat concurrenten als Groot-Brittannië en Spanje de moeilijkheidsgraad van hun oefening voor de finale aanzienlijk omhoog hadden gebracht. "In de kwalificaties hadden we de Engelse en Spaanse vrouwen net achter ons, maar die gingen met 2 en 3 punten omhoog. Wij konden nog iets omhoog, maar hadden niet zo veel reserves meer", vertelde Noortje de Brouwer, via tussenkomst van zwembond KNZB. "We waren even bang want we wilden per se die tweede plaats behouden."

Bijna was de score zelfs goed voor goud, maar de Chinese vrouwen deden het net iets beter. Bregje de Brouwer: "We worden hier vierde en tweede. Ervan uitgaande dat we naar de Spelen gaan zullen we eraan moeten werken de moeilijkheid nog iets omhoog te doen. Maar dat moet niet ten koste gaan van de artisticiteit. We moeten niet vergeten dat we daarop ook goed scoren. Je ziet landen die alleen voor de moeilijkheid gaan en dan in artisticiteit inleveren." Net als bij haar zus was het ongeloof nog steeds groot. "Ik kan het nog niet beseffen."

In de kwalificaties was het verschil met de 27-jarige Chinese meervoudig wereldkampioenen nog meer dan 6 punten. In de finale bleef daar amper drie tienden van over. Namens Groot-Brittannië mochten Kate Shortman en Isabelle Thorpe het brons in ontvangst nemen.

Meer uit Sport

Kimmann sluit wereldbeker BMX af met tweede zege op rij

TULSA (ANP) - Olympisch kampioen BMX Niek Kimmann heeft in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma) ook de zesde en laatste wedstrijd in de reeks om de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige fietscrosser, afkomstig uit het Overijsselse Lutten, boekte zijn tweede zege op rij. Hij was zaterdag ook de beste in de vijfde wedstrijd.

1 uur geleden
Atlete Bol opent outdoorseizoen met sprintrecords op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Femke Bol is haar outdoorseizoen begonnen met twee persoonlijke records op sprintafstanden. De Amersfoortse atlete liep tijdens het Curaçao SprintfFest 11,47 seconden op de 100 meter en 17,10 op de incourante 150 meter. Zo snel was de wereldkampioene op de 400 meter horden niet eerder geweest.

1 uur geleden
Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

14 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

14 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

15 uur geleden
Eindzege Romandië voor Rodríguez, slotrit voor Godon

VERNIER (ANP) - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De slotrit, met start en finish in Vernier, was een prooi voor de Fransman Dorian Godon. Het was de tweede ritzege in Romandië voor de renner van Decathlon-AG2R.

17 uur geleden
Motorcoureur Bendsneyder breekt opnieuw sleutelbeen

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft bij een val in de Grote Prijs van Spanje een sleutelbeen gebroken. Dat bevestigde de organisatie van de MotoGP. Bendsneyder komt uit in de Moto-2-klasse. Hij had de race op het circuit van Jerez de la Frontera al vroeg moeten verlaten.

17 uur geleden