Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sydney na vier maanden weer uit lockdown

Sydney na vier maanden weer uit lockdown

SYDNEY (ANP) - Cafés, sportscholen en restaurants in Sydney openden maandag na bijna vier maanden lockdown eindelijk weer hun deuren, zij het alleen voor gevaccineerde klanten. Sommige kroegen in de grootste stad van Australië gingen zelfs één minuut na middernacht direct al open. Vrienden en familieleden kwamen er samen voor een nachtelijk biertje, zo bleek uit reportages op de Australische televisie en uit foto's en video's op sociale media.

Sydney kondigde de lockdown vier maanden geleden af vanwege een uitbraak met de extra besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. Maar omdat inmiddels 74 procent van de bevolking boven de 16 jaar volledig is gevaccineerd, zijn de maatregelen nu versoepeld.

"Ik zie het als een dag van vrijheid, een vrijheidsdag", zei premier Dominic Perrottet van New South Wales, de deelstaat waarin Sydney ligt. "We leiden de natie uit deze pandemie, maar het zal een uitdaging zijn." Hij waarschuwde dat het aantal infecties in de stad door de heropening zal stijgen.

Nu nog volledig coronavrije deelstaten als Western Australia en Queensland kijken intussen met enige zorg toe. In Queensland, dat grenst aan News South Wales, is bijvoorbeeld nog maar 52 procent van de bevolking boven de 16 jaar volledig gevaccineerd. De deelstaat hanteert een strategie waarbij totale uitbanning van het virus het doel is, via snelle en frequente lockdowns bij elke besmetting.

New South Wales hoopt eind deze maand 80 procent van zijn bevolking volledig te hebben ingeënt. Tegen die tijd zullen de regels nog verder worden versoepeld en zullen bijvoorbeeld ook nachtclubs weer open mogen. Wie niet is gevaccineerd dient in Sydney echter nog tot 1 december thuis te blijven.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

1 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

2 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

5 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

7 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

9 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

10 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

11 uur geleden