
Suu Kyi verweert zich tegen klacht genocide
DEN HAAG (ANP/AFP) - De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft zelf in het Vredepaleis het beleid van haar land verdedigd met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya. De beschuldigingen van Gambia dat Myanmar heeft aangeklaagd, zijn volgens haar gebaseerd op een volstrekt onvolledig en misleidend beeld van de situatie.
Het overwegend islamitische West-Afrikaanse Gambia heeft Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) beschuldigd het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden. De regering van Myanmar zou genocide plegen in de westelijke deelstaat Rakhine door er de moslimminderheid van de Rohingya systematisch te verdrijven of uit te moorden. Gambia heeft de steun in deze zaak van tientallen islamitische landen.
Suu Kyi stelde dinsdag op de tweede zittingsdag dat er geen sprake is van genocide. Het is volgens haar een binnenlands en een eeuwenoud conflict dat in 2017 weer is losgebarsten door aanvallen op politiemensen door gewapende groepen.
Mensenrechtenschending voorkomen
Dat er ergens grote groepen mensen worden verdreven door een conflict, is volgens de Myanmarese regeringsleider geen genocide. Al naar schatting 740.000 Rohingya zijn sinds 2017 naar buurland Bangladesh gevlucht. Voor de jongste vervolging begon, woonden er nog zeker een miljoen Rohingya in Myanmar.
Suu Kyi stelde dat haar regering er alles aan doet om mensenrechtenschendingen te voorkomen en plegers daarvan te vervolgen. De 74-jarige Suu Kyi werd eerder wereldberoemd als activiste voor de mensenrechten in haar door militairen overheerste land. Ze kreeg daar in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor. Sinds 2016 leidt ze de regering.
Meer uit Buitenland
TAIPEI (ANP/RTR) - Taiwan is begonnen aan zijn grootste militaire oefeningen ooit. Op die manier bereidt de eilandstaat zich voor op een eventuele aanval van China.
4 minuten geledenBARCELONA (ANP) - Een grote natuurbrand in de Spaanse kustregio Catalonië is grotendeels onder controle. Inwoners van meerdere plaatsen in het gebied mogen weer naar buiten, meldt het regionale medium Catalan News. Voor de plaats Paüls geldt nog een uitzondering, vooral omdat de hulpdiensten daar massaal actief zijn.
18 minuten geledenJERUZALEM (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt in Libanon wapenopslagplaatsen en andere infrastructuur van Hezbollah te hebben verwoest. Dat gebeurde op meerdere locaties in het zuiden van het land, bericht nieuwssite Times of Israel.
25 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony heeft woensdag in het Europees Parlement een staande ovatie gekregen die enkele minuten duurde. Dat gebeurde nadat parlementsvoorzitter Roberta Metsola memoreerde dat tientallen Europarlementariërs eind juni konden deelnemen aan de Pride Boedapest, dankzij de burgemeester van de Hongaarse hoofdstad.
35 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - De Franse autoriteiten hebben een inval gedaan in het hoofdkwartier van Rassemblement National (RN), de uiterst rechtse oppositiepartij van Marine Le Pen. Dat maakte partijkopstuk Jordan Bardella bekend via sociale media.
1 uur geledenANKARA (ANP/RTR) - Een Turkse rechtbank heeft woensdag de toegang tot bepaalde inhoud van Grok, de AI-chatbot van socialmediaplatform X, geblokkeerd. Volgens de Turkse autoriteiten genereerde de chatbot reacties waarin president Tayyip Erdogan en de stichter van Turkije Mustafa Kemal Atatürk werden beledigd.
1 uur geledenMARSEILLE (ANP/BELGA) - Hogesnelheidstreinen kunnen woensdag weer van en naar Marseille rijden. Het treinverkeer was dinsdag stilgelegd vanwege de grote natuurbrand in de buurt van de Zuid-Franse stad. Het lokale treinverkeer is nog ernstig verstoord, meldt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF.
2 uur geleden