
Suu Kyi verweert zich tegen klacht genocide
DEN HAAG (ANP/AFP) - De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft zelf in het Vredepaleis het beleid van haar land verdedigd met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya. De beschuldigingen van Gambia dat Myanmar heeft aangeklaagd, zijn volgens haar gebaseerd op een volstrekt onvolledig en misleidend beeld van de situatie.
Het overwegend islamitische West-Afrikaanse Gambia heeft Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) beschuldigd het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden. De regering van Myanmar zou genocide plegen in de westelijke deelstaat Rakhine door er de moslimminderheid van de Rohingya systematisch te verdrijven of uit te moorden. Gambia heeft de steun in deze zaak van tientallen islamitische landen.
Suu Kyi stelde dinsdag op de tweede zittingsdag dat er geen sprake is van genocide. Het is volgens haar een binnenlands en een eeuwenoud conflict dat in 2017 weer is losgebarsten door aanvallen op politiemensen door gewapende groepen.
Mensenrechtenschending voorkomen
Dat er ergens grote groepen mensen worden verdreven door een conflict, is volgens de Myanmarese regeringsleider geen genocide. Al naar schatting 740.000 Rohingya zijn sinds 2017 naar buurland Bangladesh gevlucht. Voor de jongste vervolging begon, woonden er nog zeker een miljoen Rohingya in Myanmar.
Suu Kyi stelde dat haar regering er alles aan doet om mensenrechtenschendingen te voorkomen en plegers daarvan te vervolgen. De 74-jarige Suu Kyi werd eerder wereldberoemd als activiste voor de mensenrechten in haar door militairen overheerste land. Ze kreeg daar in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor. Sinds 2016 leidt ze de regering.
Meer uit Buitenland
OTTAWA (ANP) - In het oosten van Canada zijn de eerste stembussen gesloten. Om 20.30 uur lokale tijd gingen de stembureaus in de provincie Newfoundland en Labrador dicht. Het uitgestrekte Canada telt zes tijdzones, waardoor het naar verwachting nog enkele uren duurt voordat de eerste exitpolls van de parlementsverkiezingen verschijnen.
29 minuten geledenMADRID (ANP) - Dertig treinstations in Spanje houden hun deuren in de nacht van maandag op dinsdag open voor gestrande reizigers. Het gaat onder meer om stations in Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Sevilla, Córdoba, Zaragoza, Málaga en Pamplona, meldt het ministerie van Transport.
31 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De eerste honderd dagen van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hebben voor een wereldwijde mensenrechtencrisis gezorgd, stelt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie spreekt in het jaarrapport van een "Trump-effect" en zegt dat zijn beleid miljarden mensen in gevaar brengt.
32 minuten geledenMADRID (ANP) - Steeds meer regio's in Spanje en Portugal zijn weer aangesloten op het stroomnet. Netbeheerder Red Eléctrica meldde om middernacht dat ruim 60 procent van de Spaanse energievoorziening is hersteld. In Barcelona en Baskenland kwam de stroom in de loop van de middag alweer terug.
34 minuten geledenMADRID (ANP/RTR) - De grote stroomstoring in Spanje en Portugal werd veroorzaakt door een ontkoppeling van het Spaanse stroomnetwerk van dat van Frankrijk. De operationele directeur van netbeheerder Red Eléctrica heeft dat gezegd, meldt de Spaanse krant La Vanguardia.
3 uur geledenCAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza tussen Hamas en Israël is een "aanzienlijke doorbraak" bereikt. Dat zeggen twee Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. Volgens hen zijn beide partijen het eens over een langdurig bestand, maar zijn er nog wel enkele bezwaarpunten.
3 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt het bestand dat eenzijdig door de Russische president Vladimir Poetin is uitgeroepen voor 8 tot en met 10 mei een "nieuwe poging tot manipulatie".
4 uur geleden