Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Suu Kyi verdedigt Myanmar in Vredespaleis

Suu Kyi verdedigt Myanmar in Vredespaleis

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is in het Vredepaleis om zelf het woord te voeren namens haar land. Het is dinsdag in het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag de eerste dag van zittingen over een klacht van het West-Afrikaanse Gambia tegen Myanmar over volkerenmoord. Suu Kyi was eerder bekend als voorvechtster van mensenrechten en Nobelprijswinnaar.

Het overwegend islamitische Gambia beschuldigt Myanmar ervan het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden. De regering van Myanmar zou genocide plegen in de westelijke deelstaat Rakhine door de moslimminderheid van de Rohingya daar systematisch te verdrijven of uit te moorden.

Al zeker 740.000 Rohingya zijn sinds 2017 naar buurland Bangladesh gevlucht. Voor de jongste vervolging begon, woonden er nog circa een miljoen Rohingya in Myanmar. Suu Kyi voert naar verwachting woensdag, op de derde en laatste dag van deze serie zittingen, het woord.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium wordt behandeld. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

13 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

45 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden