
Surplus aan mondmaskers krijgt 'nuttige' bestemming
DEN HAAG (ANP) - De grote voorraden medische mondkapjes die nu nog in pakhuizen liggen, zijn niet voor niets gekocht. De beschermende maskers worden voor "andere nuttige dingen gebruikt", zegt voormalig topambtenaar Erik Gerritsen van het ministerie van Volksgezondheid in het tv-programma Buitenhof. "We kunnen er andere landen mee helpen."
Nederland sloeg vanaf het voorjaar van 2020 op grote schaal beschermingsmiddelen in, op het moment dat door de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd tekorten dreigden. Niet al die spullen bleken achteraf nodig. Volgens Gerritsen werd er, mede op aandringen van de Tweede Kamer, meer aangekocht dan strikt noodzakelijk was.
Opiniemaker Sywert van Lienden verdiende miljoenen aan een omstreden mondkapjesdeal, waarvan de noodzaak eveneens in twijfel werd getrokken. Topambtenaar Mark Frequin, die destijds de leiding had bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), wijst erop dat juist bij aanbiedingen van 'bekende Nederlanders' de maatschappelijk druk hoog was om toe te happen.
Marktprijs
"Iedereen mocht meedoen", benadrukt Frequin verder. "Dat was een voorwaarde van het departement: er wordt niemand uitgesloten." Hij erkent dat er weerstand was bij LCH tegen Van Lienden, die zich in de media zeer kritisch uitliet over de organisatie. Maar dat deed volgens Frequin niet terzake. "Of we hem nou aardig vinden of niet, we kijken of hij een zakelijk voorstel kan doen."
LCH heeft volgens Frequin altijd een "marktconforme prijs" betaald voor beschermingsmiddelen. Toen bijvoorbeeld een scheepslading mondkapjes werd aangeboden voor drie keer de marktprijs, werd daarvoor bedankt. "Toen hebben we gezegd: we hebben wel een oorlogssituatie, maar geen oorlogseconomie." LCH heeft vele tienduizenden aanbiedingen gekregen, waarvan er "tussen de drie- en vierhonderd" tot een deal hebben geleid.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 week geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geleden