Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Suriname versoepelt coronamaatregelen

Suriname versoepelt coronamaatregelen

PARAMARIBO (ANP) - Hoewel het coronavirus nog steeds actief is in Suriname en het aantal besmettingen langzaam daalt, durft president Chan Santokhi het toch aan de coronamaatregelen te versoepelen. Dat heeft hij zondagavond tijdens een tv-toespraak bekendgemaakt.

Een welkome versoepeling voor de Surinamers is het intrekken van de weekend-lockdown. De afgelopen twee weekenden gold een uitgaansverbod van vrijdagavond tot en met maandagochtend. De doordeweekse lockdown van 20.00 uur tot 05.00 uur blijft wel van kracht. Ook blijven de grenzen gesloten. Het luchtruim blijft dicht, met de mogelijkheid voor uitzonderingen.

In het kader van toegroeien naar het ‘nieuwe’ normaal mag een groot aantal sectoren weer aan de slag. De versoepeling geldt onder andere voor recreatieoorden, casino’s, sportscholen en contactberoepen zoals fysiotherapeuten, kapsalons en markten. Voorwaarde voor heropening is wel dat bedrijven zich houden aan de afgesproken regels en protocollen, aldus Santokhi.

Het totaal aantal positief geteste mensen in Suriname staat nu op 4579, hiervan zijn er 3788 genezen en 93 overleden. Ook liggen nog 93 mensen in ziekenhuizen en zeven op intensive care-afdelingen.

Meer uit Buitenland

Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

41 minuten geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

1 uur geleden
The Guardian: staatsoliebedrijf van VAE kon COP28-mails lezen

ABU DHABI (ANP) - Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.

1 uur geleden
Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

2 uur geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

3 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

3 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

5 uur geleden