Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Suriname meldt eerste coronadode

Suriname meldt eerste coronadode

PARAMARIBO (ANP) - Het coronavirus heeft nu ook in Suriname een dodelijk slachtoffer geëist. Dat maakte de Surinaamse overheid bekend. Het slachtoffer was besmet geraakt via zijn vrouw, die geldt als het eerste positieve geval in Suriname.

Het aantal besmette personen in Suriname staat op tien. Drie van de positief geteste personen zijn enkele dagen op de ic-afdeling verpleegd, maar zodanig hersteld dat ze die konden verlaten.

President Desi Bouterse liet weten bedroefd te zijn over de eerste dode. "We moeten ons voorbereiden op datgene wat ons nog te wachten staat. Weest u alstublieft voorzichtig", aldus de president in een reactie die via de coronawebsite van de overheid is verspreid.

Verplichte quarantaine

Volgens de jongste cijfers van de overheid zijn 490 personen in verplichte quarantaine gesteld. 318 van hen mogen die thuis uitzitten, zij het onder controle van de overheid. 172 andere personen zijn in quarantaine-locaties van de overheid ondergebracht. Het gaat hier vooral om personen die uit andere landen zijn teruggekeerd naar Suriname.

De komende weken zullen nog ruim duizend personen vanuit Nederland teruggebracht moeten worden naar Suriname. Deze repatriëring laat nog even op zich wachten omdat Suriname de quarantainelocaties eerst in gereedheid moet brengen.

Avondklok

Een andere maatregel van de regering om verspreiding van het virus te voorkomen, is een avondklok. Deze geldt tussen 20.00 uur ’s avonds en 06.00 uur in de ochtend. Alleen mensen die voor hun werk of andere noodzakelijke bezigheden de straat op moeten, krijgen ontheffing.

De overheid is ook bezig met de voorbereiding van een wet waarmee de noodtoestand kan worden afgekondigd.

Surinaamse bedrijven en bedrijven die in Suriname zaken doen hebben inmiddels ruim 1 miljoen dollar bij elkaar gebracht om de gezondheidszorg in Suriname op een hoger peil te krijgen. Het geld zal vooral worden gebruikt voor verbetering van de intensivecarevoorzieningen.

Meer uit Buitenland

British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

13 minuten geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

50 minuten geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

2 uur geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

2 uur geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

3 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

4 uur geleden
Azerbeidzjan: oorlogsmisdadigers mogen Nagorno-Karabach niet uit

BAKOE (ANP/AFP) - Azerbeidzjan laat aan de grens separatisten uit Nagorno-Karabach de regio verlaten, maar wil wel dat verdachten van "oorlogsmisdaden" worden tegengehouden. Dat heeft een bron binnen de Azerbeidzjaanse overheid gezegd tegen persbureau AFP. Daar wordt door de grenswachten op gecontroleerd.

4 uur geleden