Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Suriname bereikt 50 procent vaccinatie

Suriname bereikt 50 procent vaccinatie

PARAMARIBO (ANP) - Het heeft even geduurd, maar Suriname heeft donderdag de 50 procent vaccinatiegraad overschreden en staat nu op een percentage van ruim 51 procent. Dit komt overeen met ruim 247.000 mensen die minstens één prik hebben gehad. Dat heeft Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie, bekendgemaakt.

"We hebben de 50 procent gedeeltelijk gevaccineerden gehaald. We gaan gestaag door. Elke dag zijn er plekken waar mensen terecht kunnen om te vaccineren, vooral bij de twee grote vaccinatiesites in de stad’’, aldus Nannan Panday-Gopisingh. Bijna 41 procent van de Surinamers is volledig gevaccineerd.

Toch zijn de deskundigen nog niet tevreden over de vaccinatiesnelheid. Daarom gaan ze vanaf deze week meer de wijken en buurten in, vertelt Javier Asin. Hij is hoofd van het Nationaal Coördinatie Team. "Er is een drukte waar te nemen bij de vaccinatiepunten, maar dit is nog niet voldoende. De strategie is nu om de vaccinatie en vooral de informatie naar de mensen toe te brengen en niet meer passief in centra en poliklinieken te wachten totdat mensen zich komen vaccineren."

Ook kan er volgens Asin nog veel verbeterd worden om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Zo blijkt bijna de helft van de verpleegkundigen in de ziekenhuizen niet tegen Covid-19 ingeënt te zijn. "Dit is verbazingwekkend, ze zien het leed van de Covid-patiënten iedere dag om zich heen. We zullen de informatievoorziening hierover opvoeren. Deze mensen zijn geen anti-vaxxers, want de verplichte hepatitis-prik hebben ze wel gewoon geaccepteerd’’, zo redeneert het hoofd van het vaccinatieteam.

Asin heeft zich de afgelopen dagen geërgerd aan uitingen van mensen die tegen vaccinatie zijn en mensen afraden zich in te enten. "Het is smakeloos. Het is een misdaad om misinformatie te geven omdat je daarmee moedwillig de volksgezondheid in gevaar brengt."

Ondertussen zet de daling van het aantal positief geteste mensen door. Woensdag waren dat er 122, dinsdag ging het nog om 214 positief geteste personen. Vijf mensen zijn woensdag overleden, het totale aantal doden deze maand staat op 190. In Suriname zijn sinds vorig jaar april 1074 mensen overleden aan de longziekte.

Meer uit Buitenland

FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

25 minuten geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

1 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

2 uur geleden
Nikki Haley verrassend toch op Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse politica Nikki Haley gaat toch spreken op de Republikeinse partijconventie die maandag van start gaat, melden verschillende Amerikaanse media. De voormalige rivale van Donald Trump in de voorverkiezingen stond niet op de sprekerslijst, maar na de mislukte moordaanslag op Trump zouden de Republikeinen eenheid willen tonen.

3 uur geleden
Twee gewonden bij aanslag op Trump in stabiele toestand

BUTLER (ANP/RTR) - De twee gewonden die er na de aanslag zaterdag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ernstig aan toe leken, zijn volgens de politie van de staat Pennsylvania "in stabiele toestand".

3 uur geleden
Trump reist volgens plan naar partijconventie in Wisconsin

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump reist naar eigen zeggen zondag nog naar de staat Wisconsin, waar de Republikeinen hem deze week tot hun presidentskandidaat zullen benoemen. Dat meldde Trump, die zaterdag een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst overleefde, op Truth Social.

3 uur geleden