Surinaamse stichtingen naar rechter om excuses slavernijverleden
HAARLEM (ANP) - Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De stichtingen eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, bevestigt advocate Joancy Breeveld na berichtgeving door Trouw.
De advocate bereidt het kort geding voor namens de stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel en Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit. Ook de stichting Keti Koti stapt naar de rechter.
"De organisaties voelen zich na 160 jaar afschaffing van de slavernij door de manier waarop de excuses door het kabinet zijn voorbereid vernederd. Ze zijn in de allereerste plaats niet gekend in de besluitvorming. Het idee was opgewekt dat hun meningen en hun opvattingen en hun gevoelens zouden worden meegenomen in het proces. Het kabinet heeft een buitengewoon eenzijdig besluit genomen en daarmee misbruik gemaakt van zijn machtspositie", licht Breeveld toe.
"De nazaten hebben geen aandeel en geen enkele inspraak gehad en voelen zich niet vertegenwoordigd in het proces. Bovendien is met name verwijtbaar dat het kabinet niet gewacht heeft op de resultaten van de verschillende onderzoeken die nog lopen en het voorgenomen onderzoek van het koningshuis niet afwacht. Terwijl het kabinet grondig onderzoek betreffende het slavernijverleden als grondslag ter voorbereiding van de excuses heeft gemarkeerd."
Eind november lekte uit dat het kabinet van plan is om op 19 december excuses aan te bieden voor de slavernij, in aanloop naar een herdenkingsjaar. Dat leidde tot verbazing en frustratie bij verscheidene politici, activisten, organisaties en anderen die daar meer bij betrokken hadden willen worden. Op 1 juli is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat er ook in de praktijk een einde aan kwam. Om die reden is die datum voor velen van groot symbolisch belang.
Volgens Breeveld verwachten haar cliënten dat de rechtbank het plan om de excuses op 19 december uit te spreken, zal opschorten. De precieze datum waarop het kort geding dient wordt later bekendgemaakt.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 25 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn uit eerwraak.
10 uur geledenKEULEN (ANP) - Bij een politieactie van Nederland en Duitsland zijn zeker 23 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij een geweldsgolf in Duitsland. Na een drugsconflict in Duitsland zou een gedupeerde bende Nederlandse criminelen hebben ingehuurd om wraak te nemen op zijn rivalen. Dat leidde tot een reeks aanvallen met explosieven en enkele ernstige ontvoeringen, meldt de Europese politiedienst Europol.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag komen met arrestatiebevelen voor twee leiders van de Taliban. Ze worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in verband met de grootschalige discriminatie van vrouwen en meisjes in het Afghanistan van de Taliban.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stroomstoring die er donderdagochtend voor zorgde dat er veel minder treinverkeer mogelijk was tussen Den Haag HS en Rotterdam Centraal, levert de rest van de dag nog problemen op. Tot 20.00 uur rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, meldt de NS.
11 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De animatiefilm Wander to Wonder van de Nederlandse regisseur Nina Gantz maakt kans op een Oscar. De film is genomineerd in de categorie beste korte animatiefilm, maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences donderdag bekend.
11 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De korte film I'm Not a Robot van de Nederlandse regisseur Victoria Warmerdam is genomineerd voor een Oscar. De nominaties werden donderdag in Los Angeles bekendgemaakt.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De asielwetten die momenteel in de maak zijn, gaan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) jaarlijks 25 tot 60 miljoen euro extra kosten, schat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). De groep asielzoekers die in het nieuwe stelsel minder rechten krijgt, zal daar naar verwachting vaak tegen in beroep gaan en dat levert de IND extra werk op.
11 uur geleden