Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Surinaamse president weer beter, woensdag aan het werk

Surinaamse president weer beter, woensdag aan het werk

PARAMARIBO (ANP) - Na vorige week zondag positief getest te zijn op het coronavirus, is de Surinaamse president Chan Santokhi weer gezond verklaard. Zijn artsen hebben hem onderzocht en vastgesteld dat hij geen klachten meer heeft en helemaal hersteld is. Dat hebben de autoriteiten zondagavond via een persbericht bekendgemaakt.

Hoewel de president zich goed voelt, blijft hij toch nog enkele dagen thuiswerken. Dit besluit is genomen op basis van vastgestelde voorschriften over hoe om te gaan met net herstelde Covid-19-patiënten. De bedoeling is dat Santokhi vanaf woensdag zijn werk weer op de normale manier uitvoert. Eventuele spoedontmoetingen zullen online afgehandeld worden.

De Surinaamse samenleving werd de afgelopen week door Santokhi zelf op de hoogte gehouden over zijn gezondheidstoestand. Zo stuurde hij vanuit zijn huis via diverse sociale media-kanalen foto’s en filmpjes de wereld in waarin te zien was hoe hij aan zijn conditie werkte.

Of er nog andere mensen uit de directe omgeving van de president besmet zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Slechts van drie ministers, van Financiën, Ruimtelijke Ordening en Buitenlandse Zaken, is vorige week maandag bekendgemaakt dat ze geen Covid-19 onder de leden hadden.

In oktober vorig jaar moest Santokhi zijn excuses aan de Surinaamse samenleving aanbieden voor het niet naleven van de coronaregels. Via foto’s op sociale media was duidelijk geworden dat de president, de vicepresident, enkele ministers en parlementsleden het niet zo nauw namen met de regels. Ook ex-president Desi Bouterse moest vorig jaar door het stof toen bekend werd dat hij met meer dan tien mensen bij elkaar had gezeten en de anderhalve meter afstand niet in acht had genomen. In diezelfde periode bleken vier ministers uit de regering Santokhi-Brunswijk besmet te zijn. Brunswijk zelf was in juli vorig jaar slachtoffer van het virus.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

3 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

8 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

13 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

15 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

15 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

16 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

17 uur geleden