
Surinaamse president 'verwelkomt' excuses, ook in Paramaribo
PARAMARIBO (ANP) - Dat koning Willem-Alexander zijn excuses heeft uitgesproken en vicepremier Wopke Hoekstra namens de premier hetzelfde deed op Surinaamse bodem op 1 juli, "geeft een blijk van een wil om te erkennen hoe groot het leed toen was". Dat zei de Surinaamse president Chan Santokhi bij een belangrijke herdenking bij het Kwakoe-monument in Paramaribo.
"De koning heeft aangegeven dat de excuses met hart en ziel intens worden beleefd, en wij verwelkomen dat", zei de president. Hij voegde daar aan toe dat zijn regering niet meteen wil reageren, omdat hij eerst een in zijn land "breed gedragen" antwoord wil hebben op hoe Nederland en Suriname nu verder gaan.
"Onze reactie op de excuses moet van even grote historische waarde zijn als de excuses van Nederland. We hebben geen keus, omdat de wonden van driehonderd jaar slavernij niet makkelijk weg te maken zijn", aldus Santokhi.
Daden
Johan Roozer, voorzitter van de Nationaal Comité Herdenking Slavernij, vindt het ook goed dat de koning zijn excuses heeft aangeboden. "Alleen vond ik, maar dat is misschien een beetje voorbarig van me, dat hij een daad had kunnen stellen", zegt hij. Roozer hoopt dat het koninklijk huis een fonds opzet om onderzoek te doen naar de doorwerking van het slavernijverleden in het heden.
Roozer is ook blij dat Hoekstra op 1 juli, Keti Koti, in Suriname was. "Vandaag is weer een belangrijke stap, hier in Suriname. En ik denk dat de Surinaamse samenleving dat zeer zal waarderen. Zeker dat stukje erkenning voor de mensen die in het verzet waren, en gestreden hebben."
Stroeve aanloop
De aanloop naar de excuses in december verliepen "misschien in het begin wel heel erg stroef", maar inmiddels is de Nederlandse regering wat hem betreft "ook tactvol" geweest door de dialoog aan te gaan, zegt Roozer. "Dat heeft partijen toch wel nader tot elkaar gebracht."
Hoekstra zegt dat hij het ook zelf een "zeer indrukwekkend moment" heeft gevonden, "hier op Surinaamse bodem, hier in Paramaribo". "Het betrekken van iedereen in het proces is misschien wel het allerbelangrijkste dat we te doen hebben."
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
32 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
47 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
57 minuten geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
2 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden