
Surinaamse president niet op de hoogte van schuilplek Bouterse
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chan Santokhi was niet op de hoogte van het onderduikadres van zijn voortvluchtige en inmiddels overleden voorganger Desi Bouterse. Het staatshoofd verwijst maandag naar de mededelingen die enkele ministers zaterdag deden rond de uitvaart. Zij hielden vast aan het verslag van de politie dat Bouterse dood was thuisgebracht, vroeg in de ochtend op eerste kerstdag.
"Ik ben niet geïnteresseerd in ruis, ik ben geïnteresseerd in datgene wat we als regering als standpunt hebben ingenomen", zegt Santokhi maandag in gesprek met journalisten. Hij heeft adviezen ingewonnen en op basis daarvan besloten dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt. Hij dringt aan op kalmte en respect.
Nederlandse media onthulden dit weekend de mogelijke schuilplaats van Bouterse en schreven dat Bouterse en de regering hadden afgesproken dat de ex-legerleider zijn laatste momenten thuis mocht doorbrengen met zijn dierbaren. Santokhi zegt daarop: "Het enige wat ik wil zeggen: als die personen zo rechtgeaard zijn en zoveel van dit land houden, laten ze al deze informatie dan deponeren bij de procureur-generaal."
Uitvaart
De weduwe van Desi Bouterse, Ingrid Bouterse-Waldring, heeft inmiddels afgezien van een telefoongesprek waarin president Santokhi haar zou condoleren. "Het gesprek is gepland geweest voor vandaag. Maar ik heb begrepen dat ze het niet op prijs stelt. En dat respecteren wij."
De nabestaanden en de politieke partij van Bouterse hebben nog geen datum bekendgemaakt voor de uitvaart. Bouterse pleegde in 1982 een coup, leidde tot 1987 het militaire bewind en was van 2010 tot 2020 president van Suriname. Hij sloeg op de vlucht na zijn definitieve veroordeling tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982 waarbij vijftien van zijn tegenstanders om het leven kwamen.
Meer uit Buitenland
GÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
4 minuten geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
28 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
2 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
3 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.
4 uur geleden