Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse

Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president als hij wordt veroordeeld.

De 77-jarige Bouterse staat terecht op verdenking van het medeplegen van moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo. Deze politieke tegenstanders van legerleider Bouterse waren tegen zijn militaire regime. Hij had in 1980 met andere militairen een staatsgreep gepleegd.

De officier van justitie ging in op het verzamelde bewijs, waaruit volgens haar blijkt dat Bouterse de slachtoffers heeft vermoord of laten vermoorden. Onder meer op basis van getuigenverklaringen is volgens het OM duidelijk dat sprake was van voorbedachten rade bij het doodschieten van de slachtoffers.

Volgende zitting eind maart

Bouterse heeft dat altijd ontkend. Ook waren drie van de vier andere verdachten van de moorden in de rechtszaal. Ook zij worden beschuldigd van het medeplegen van moord. De eis tegen hen werd verhoogd naar twintig jaar celstraf.

De volgende zitting staat voor 31 maart op de agenda. Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse en de andere verdachten, krijgt dan de gelegenheid zijn pleidooi te houden. Hij denkt zijn cliënten te kunnen vrijpleiten.

Uitspraak later dit jaar

Het hof doet naar verwachting later dit jaar uitspraak. Bouterse zei tegen lokale media zich niet druk te maken. Hij zou andere dingen aan zijn hoofd hebben die hem hoofdpijn bezorgen, zoals de moeilijke situatie in Suriname.

De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse eind 2019 bij verstek al tot twintig jaar cel. Vrijwel direct na zijn veroordeling kondigde Bouterse aan in hoger beroep te gaan.

Meer uit Buitenland

President Mexico: schuldigen drama asielopvangcentrum bestraffen

CIUDAD JUAREZ (ANP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft openheid beloofd over het onderzoek naar de brand in een detentiecentrum voor migranten in grensplaats Ciudad Juarez maandagavond. Zij die schuld hebben aan de dood van bijna veertig migranten zullen gestraft worden, aldus de president.

4 minuten geleden
Paus in ziekenhuis met luchtweginfectie

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.

5 uur geleden
Duitsland zegt miljarden militaire steun toe aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland gaat Oekraïne de komende jaren voor 8 miljard euro aan directe militaire steun geven voor de strijd tegen Rusland. Een commissie van het Duitse parlement gaf hier woensdag toestemming voor.

5 uur geleden
VN-lidstaten vragen klimaatadvies aan Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen "tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens".

8 uur geleden
Poetin erkent dat sancties negatieve gevolgen kunnen hebben

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toegegeven dat de internationale sancties tegen Russische bedrijven en personen negatieve gevolgen kunnen hebben op de economie van het land. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met de regering van gevolgen op de "middellange termijn".

10 uur geleden
Franse Grondwettelijke Raad komt met oordeel over pensioenplannen

PARIJS (ANP/RTR) - De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt op 14 april met een oordeel over de wettelijke verankering van de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of de wet in overeenstemming is met de grondwet van het land.

11 uur geleden
EU-topambtenaar doet na Qatar-affaire stap terug

BRUSSEL (ANP) - De Estse topambtenaar van de EU die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde tijdens onderhandelingen over vliegrechten, is niet langer directeur-generaal van verkeer. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Henrik Hololei op eigen verzoek per 1 april benoemd tot buitengewoon adviseur.

12 uur geleden