Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Surinaams luchtruim voorwaardelijk open voor Nederlanders

Surinaams luchtruim voorwaardelijk open voor Nederlanders

PARAMARIBO (ANP) - Voor reizigers uit Nederland is het vanaf maandag weer mogelijk naar Suriname te vliegen. Voorwaarde is wel dat ze tien dagen in quarantaine gaan in een door de Surinaamse overheid aangewezen locatie. De kosten zijn voor eigen rekening. Ook moeten de bezoekers laten zien dat ze een coronatest hebben ondergaan en niet besmet zijn verklaard. Dat heeft president Chan Santokhi in een televisietoespraak bekendgemaakt.

Het Surinaamse luchtruim is sinds 14 maart van dit jaar gesloten. Op die dag werd de eerste corona-infectie in Suriname vastgesteld. In de afgelopen maanden vond er wel beperkt vliegverkeer plaats. Zo mochten de KLM en de SLM vrachtvluchten uitvoeren. Ook vonden er repatriatievluchten plaats voor gestrande Surinamers en Nederlanders.

Ook vluchten naar de dorpen en recreatieoorden in het binnenland worden weer toegestaan, aldus Santokhi. Die zijn van groot belang in verband met de armoedebestrijding. Het uitdelen van voedselpakketten verloopt een stuk sneller dan wanneer alle vracht per boot naar afgelegen oorden moet.

Hervatting

De hervatting van het vliegverkeer vanuit Nederland is zeer welkom voor Suriname. De komst van Nederlandse toeristen en andere bezoekers kan een steentje bijdragen aan het opkrikken van de Surinaamse economie, die er beroerd voorstaat.

Volgens Santokhi gaat het de goede kant op met het aantal coronagevallen in het land. Dit is te merken aan de lagere bezettingsgraad in de ziekenhuizen en op de ic-afdelingen. Ook mogen steeds meer bedrijven en organisaties hun deuren openen mits ze zich aan de afgesproken regels houden. Ook de scholen en het openbaar vervoer gaan weer aan de slag. Toch riep de president de Surinamers op zich de komende weken aan de maatregelen te houden.

Het uitgaansverbod blijft ook van kracht, zij het dat het met een uur wordt ingekort. Voortaan zal het gelden van 21 uur tot 5 uur de volgende ochtend. Santokhi verwees ook naar de situatie in Europa en vooral Nederland. ‘’Terwijl wij hier in Suriname een stabiele situatie ervaren, maken veel landen in Europa momenteel een stijging van de infecties mee. Wij blijven de uitkomst nauwlettend volgen’’, aldus de president.

Meer uit Binnenland

Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

3 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

3 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

8 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

10 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

11 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

12 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

14 uur geleden