Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supporterscollectief roept voetbalfans op zich beter te gedragen

Supporterscollectief roept voetbalfans op zich beter te gedragen

ZEIST (ANP) - Na drie incidenten in vijf dagen tijd met supporters in voetbalstadions roept het Supporterscollectief Nederland de toeschouwers op om zich te gedragen. Van een trend is volgens voorzitter Matthijs Keuning geen sprake. "Maar het zijn wel een aantal incidenten kort achter elkaar, dat valt op. Laten we met elkaar zorgen dat dit niet verder gaat. Want op netten langs het veld of dichte biertaps zit helemaal niemand te wachten", zegt Keuning.

Het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk lag zaterdag bijna een half uur stil, nadat aanhangers van de thuisclub eerst glazen bier en later ook aanstekers op het veld hadden gegooid. Scheidsrechter Richard Martens was het na twee waarschuwingen zat en stuurde de spelers naar de kleedkamers. Een dag later moest zijn collega Kevin Blom de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle voor rust tot twee keer toe onderbreken, omdat vanuit het uitvak in de Adelaarshorst stoeltjes op het veld werden gegooid en ook vuurwerk.

Woensdagavond ging het mis in Groningen, waar Vitesse-doelman Markus Schubert vlak voor het begin van de tweede helft een volle beker bier tegen zijn hoofd kreeg. Tijdens de onderbreking die volgde, renden enkele toeschouwers over het veld. Directeur Wouter Gudde van FC Groningen sprak van een trend. "Maar dan maak je het misschien wel gelijk heel groot", zegt Keuning. "We zijn pas net aan het seizoen begonnen. Zo nu en dan gebeurt er wel eens iets in de stadions. Toevallig is dat nu een paar keer achter elkaar. Het is heel vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Als we aan het einde van het seizoen concluderen dat het extreem veel meer is dan voorgaande jaren, dan moeten we daar wel iets mee. Het gaat nu om een heel klein aantal bezoekers wat zoiets doet. Veruit de meeste toeschouwers drinken hun biertje gewoon op."

Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle profclubs zijn aangesloten, hoopt dat de KNVB en de clubs de voetbalfans ook gaan oproepen zich wat beter te gedragen. "Houd het gezellig, zorg voor een geweldige sfeer en drink dat bier vooral op", aldus Keuning.

Vanaf komende zaterdag mogen de voetbalstadions voor het eerst in ruim 1,5 jaar weer volledig gevuld worden. Vanwege de coronacrisis werd lang zonder publiek gespeeld. In de eerste weken van dit seizoen mochten de clubs maximaal twee derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. "We gaan stap voor stap de goede kant op", aldus Keuning. "We hopen dat ook het coronatoegangsbewijs snel niet meer nodig is, zodat we weer op een normale manier naar het voetbal kunnen gaan."

Meer uit Voetbal

Juve pakt na achterstand door twee penalty's punt in Cagliari

CAGLIARI (ANP) - Juventus heeft ondanks een 2-0-achterstand bij rust een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Cagliari. Het werd 2-2. De eindstand werd vlak voor tijd bepaald door Cagliari-verdediger Alberto Dossena, die de bal in eigen doel werkte.

9 uur geleden
Dender van trainer Timmy Simons naar hoogste niveau in België

BOUSSU (ANP) - De Belgische voetbalclub Dender is gepromoveerd naar het hoogste niveau. De club wordt getraind door oud-PSV'er Timmy Simons (47), die 94 interlands speelde voor België.

10 uur geleden
Roda JC verspeelt tegen De Graafschap punten in promotiestrijd

KERKRADE (ANP) - Roda JC heeft in de strijd om promotie dure punten verspeeld. De nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie speelde thuis met 1-1 gelijk tegen De Graafschap en kan koploper Willem II nu zien uitlopen en achtervolger FC Groningen dichterbij zien komen.

10 uur geleden
Manier degradatie komt hard aan bij supportersvereniging Vitesse

ARNHEM (ANP) - De manier waarop Vitesse uit de Eredivisie verdwijnt is hard aangekomen bij de supporters van Vitesse. Dat zegt Susanne Wichhart, de voorzitter dan de Supportersvereniging Vitesse. De Arnhemse club kreeg vrijdagmiddag 18 punten in mindering van de licentiecommissie van de KNVB.

12 uur geleden
Manchester United vindt in Wilcox nieuwe technisch directeur

MANCHESTER (ANP) - Manchester United heeft Jason Wilcox aangesteld als nieuwe technisch directeur. Hij komt over van Southampton naar de club van trainer Erik ten Hag.

12 uur geleden
Villa-keeper Martínez toch geschorst na twee gele kaarten

BIRMINGHAM (ANP) - De Argentijnse keeper Emiliano Martínez moet de eerste wedstrijd van zijn club Aston Villa in de halve finale in de Conference League missen. Hij mocht donderdagavond nog op het veld blijven staan nadat hij twee gele kaarten had gekregen, maar is toch geschorst voor de volgende wedstrijd, bevestigt de UEFA aan Sky Sports.

14 uur geleden
City mogelijk zonder Haaland en De Bruyne in FA Cup

MANCHESTER (ANP) - Manchester City kan zaterdag in de halve finale van de FA Cup mogelijk geen beroep doen op Erling Haaland en Kevin De Bruyne. Beiden werden woensdag gewisseld in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.

14 uur geleden