Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Superspreader veroorzaakte corona-uitbraak in club Aspen Valley

Superspreader veroorzaakte corona-uitbraak in club Aspen Valley

ENSCHEDE (ANP) - Er zijn sterke aanwijzingen dat een zogenoemde superspreader, die besmet was met de Delta-variant van het coronavirus, de uitbraak in club Aspen Valley in Enschede heeft veroorzaakt. Dat komt naar voren uit het uitgebreide onderzoek dat de GGD Twente en de gemeente Enschede hebben gedaan toen in elk geval 195 van de zeshonderd gasten van Aspen Valley besmet raakten na een bezoek aan de club op 26 juni.

Aspen Valley was het eerste bedrijf in Nederland dat voor een forse clusterbesmetting zorgde nadat de regels voor de nachthoreca waren versoepeld. Na meer corona-uitbraken zijn die regels weer teruggedraaid tot in elk geval 13 augustus. Het onderzoek van de GGD en Enschede wijst uit dat Aspen Valley de toegangscontrole goed op orde had en dat het bedrijf geen blaam treft, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een superspreader draagt veel virusdeeltjes bij zich en kan in korte tijd een zaal vol mensen besmetten. De bezoeker van Aspen Valley had een geldig testbewijs bij zich, maar bleek later besmet met de Delta-variant. Die is besmettelijker dan het gewone coronavirus. Bovendien wordt er in een club luidkeels meegezongen en geschreeuwd om boven de muziek uit te komen en staan mensen dicht op elkaar, aldus de GGD, waardoor het virus zich snel kon verspreiden.

Enschede sloot de club toen de uitbraak aan het licht kwam. De GGD heeft uitgebreid bron- en contactonderzoek gedaan, een laboratoriumanalyse van de coronavariant gemaakt en er is ventilatie-onderzoek in de club gedaan. Niet duidelijk is of de veroorzaker van de uitbraak legaal of illegaal aan een geldig testbewijs is gekomen. "De landelijke discussie over de periode van 40 uur tussen testen en toegang laat zien dat ook bij zorgvuldige toegangscontrole niet kan worden uitgesloten dat er een (onbewust) besmette bezoeker kan binnenkomen", benadrukt de gemeente. Als de nachthoreca op dit moment niet gesloten was, zou Aspen Valley de deuren weer mogen openen.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

47 minuten geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

1 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

3 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

5 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

8 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

8 uur geleden
Tweede en laatste weekend zonder treinen van en naar Rotterdam CS

ROTTERDAM (ANP) - Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

9 uur geleden