Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supers overtuigd dat statiegeldplan mogelijke dwangsom voorkomt

Supers overtuigd dat statiegeldplan mogelijke dwangsom voorkomt

UTRECHT (ANP) - Supermarkten en andere betrokken bedrijven zijn ervan overtuigd dat hun verbeterplan om voldoende statiegeldverpakkingen in te zamelen, goed genoeg is om een mogelijke dwangsom van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te voorkomen. Dit zegt directeur Hester Klein Lankhorst van Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van verpakkingen.

In het plan staat onder meer dat er tot eind 2026 meer statiegeldapparaten moeten komen. Zo moeten in en bij supermarkten 800 extra apparaten komen en 4600 innamemachines op andere plekken waar veel mensen komen, zoals stations, scholen en festivals. Het bedrijfsleven wil mensen zo meer motiveren lege flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren en niet weg te gooien. Klein Lankhorst zegt over de verbeterplannen dat die "heel grondig" zijn gemaakt.

Elk jaar moet 90 procent van de statiegeldverpakkingen worden ingeleverd, maar Verpact heeft dit nooit gehaald. De ILT dreigde het toenmalige Afvalfonds Verpakkingen, dat inmiddels Verpact heet, in september met een mogelijke last onder dwangsom om het niet halen van dit doel voor plastic flessen. Als het bedrijfsleven eind 2025 niet minstens 2800 nieuwe innamepunten heeft laten plaatsen, kan Verpact een dwangsom van de ILT krijgen. Volgens het plan zijn er dan ruim 3700 bijgekomen.

Telcentrum

"We zijn nu driekwart jaar op weg en we zien nu dat het heel goed loopt", zegt de directeur van Verpact tijdens een update over de voortgang in het telcentrum in Utrecht. Zo werden in het eerste kwartaal drie op de vier statiegeldblikjes ingeleverd volgens Verpact, in het kwartaal daarvoor was dit nog 65 procent.

De inspectie wil ook dat het statiegeld wordt verhoogd naar 50 cent. Klein Lankhorst zegt dat Verpact hierover in gesprek is met de ILT. Over het dreigement van een last onder dwangsom zegt ze: "We weten niet waar ze mee komen. Zij hebben hun eigen rol hierin, maar we kunnen nog wel goed met elkaar in overleg gaan."

Verplichting

Andere maatregelen om het inzamelpercentage op te krikken, zoals een verplichting voor organisaties om een statiegeldapparaat neer te zetten, ziet de directeur van Verpact niet zitten. "Dat is aan de regelgever."

Verder stelt ze dat Verpact er alles aan doet om de inzameldoelen zo snel mogelijk te halen, maar dat zou niet voor 2026 kunnen. "We balen ervan dat we nog geen 90 procent halen. We zijn er keihard mee bezig, maar het kan niet sneller dan we nu gaan." Verpact zegt dat consumenten ook nog aan het inleveren moeten wennen.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

2 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

2 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

2 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

5 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

6 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

6 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

7 uur geleden