Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenschade door blokkades boeren

Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenschade door blokkades boeren

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden. Ook waarschuwen de supers consumenten voor de beschikbaarheid van versproducten in de winkels. Die worden normaal meerdere keren per dag bevoorraad maar dat is nu soms niet mogelijk.

Een woordvoerster van het CBL durft geen heel harde uitspraken te doen over de schade. Nu zou het nog niet om miljoenen gaan. "Maar dit moet geen dagen duren", benadrukt ze.

Volgens haar blokkeren boeren verspreid over het land zo'n twintig distributiecentra. "Als er ergens een blokkade stopt dan komt er op een andere plek weer een bij", constateert ze.

Slaapzakken

Als er door zo'n blokkade in een bepaalde regio niet goed bevoorraad kan worden, merken consumenten dit volgens het CBL al snel in de schappen. Daarbij speelt ook mee dat vlees, groente en fruit relatief snel bederven.

Op communicatiekanalen van de boeren gaan berichten rond dat sommige actievoerders nog zeker tot vannacht door willen gaan met hun blokkades. Verder melden diverse media dat er boeren zijn die slaapzakken hebben klaarliggen.

Zuivel

Eerder op maandagmiddag bleek al dat er bij diverse supermarkten in het land een tekort aan zuivel begon te ontstaan. Dit kwam naar voren uit een steekproef door journalisten van het ANP bij zo'n twintig winkels. Overige producten waren bij de bezochte filialen wel nog volop verkrijgbaar.

Het CBL kwam in de ochtend al met een oproep aan de actievoerende boeren om de versperringen met tractoren bij de distributiecentra per direct op te heffen. Daarbij stipten de supers toen ook nogmaals aan dat zij geen partij zijn in het conflict over de stikstof. De koepelorganisatie had de overheid en boeren eerder al opgeroepen om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. Nu worden eigenlijk gewone burgers gedupeerd en dat zou onacceptabel zijn.

Meer uit Binnenland

Naaldbossen en heide staan er erg slecht voor door droogte

LELYSTAD (ANP) - Naald- en andere bossen op de hoge zandgronden in Nederland staan er erg slecht voor door de aanhoudende droogte. Ook de heide heeft er ernstig onder te lijden. Een deel van de hei zal afsterven. Terreinbeheerders spreken van historisch lage waterstanden en maken zich grote zorgen, staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft verspreid.

5 uur geleden
Monuta maakt handreiking uitvaartproces Oekraïense vluchtelingen

APELDOORN (ANP) - Uitvaartverzorger Monuta heeft een handleiding gemaakt voor medewerkers en vrijwilligers hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden. Volgens het bedrijf kampen veel gemeenten in Nederland met vragen daarover.

5 uur geleden
Grote duinbrand Brouwersdam, defensiehelikopter helpt bij blussen

OUDDORP (ANP) - In het duingebied bij de Brouwersdam is dinsdag brand uitgebroken. Als gevolg hiervan worden 125 bewoners van een nabijgelegen vakantiepark opgevangen in een sporthal, zo meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook is de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp in beide richtingen afgesloten. Volgens de ANWB kan verkeer er via de parallelweg langs.

5 uur geleden
Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

6 uur geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

7 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

7 uur geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

7 uur geleden