Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarktketen Coop verwacht miljoenenschade door boerenblokkades

Supermarktketen Coop verwacht miljoenenschade door boerenblokkades

VELP (ANP) - Supermarktketen Coop verwacht een miljoenenschade te lijden door de boerenblokkades van distributiecentra. Daardoor werd het hele distributienetwerk van het bedrijf platgelegd en konden winkels een tijd lang niet worden bevoorraad.

"Hoe langer de blokkades duren, hoe meer lege schappen dit tot gevolg zal hebben", waarschuwde een woordvoerder al. "Zoals het er nu naar uitziet lopen we een miljoenenschade op, wat onze zelfstandig ondernemers binnen hun eigen zaak direct raakt."

Van Coop werden tot dinsdagmiddag distributiecentra in Deventer en Gieten geblokkeerd. Die zijn inmiddels weer vrij, heeft de keten laten weten. Het bedrijf kon nog niet zeggen of geprobeerd gaat worden om deze schade te verhalen op de protesterende boeren.

Picnic

Eerder waarschuwde supermarktkoepel CBL al voor miljoenen euro's aan schade in de branche als geheel door de blokkades. Coop heeft circa driehonderd winkels, maar is daarmee veel kleiner dan bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo. Andere supermarkten wilden nog geen inschatting geven van de geleden schade en of zij gaan proberen deze op de boeren te verhalen. Onlinesupermarkt Picnic leed maandag zeker tienduizenden euro's schade door het annuleren van een paar duizend bestellingen vanwege een blokkade.

De boerenacties van dinsdagochtend waren verder onder meer bij distributiecentra van Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk. Daarvan werden dinsdagmiddag alleen de distributiecentra van Lidl in Heerenveen en Boni in Nijkerk nog geblokkeerd. Maandag begonnen de blokkades door het hele land, die een protest zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Meer uit Binnenland

CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

40 minuten geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

1 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

1 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

2 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

2 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

2 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

3 uur geleden