Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten: zorgen om inflatie, consument koopt bewuster

Supermarkten: zorgen om inflatie, consument koopt bewuster

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse supermarkten maken zich naar eigen zeggen zorgen om de hoge inflatie. Ze merken ook dat consumenten hun uitgaven steeds beter in de gaten houden en hebben allemaal eigen kortingsacties. Dirk en Vomar maakten de afgelopen weken bekend tientallen basisproducten niet meer in prijs te zullen verhogen. Albert Heijn, Jumbo en PLUS wijzen op vergelijkbare acties.

Zo noemt Albert Heijn de zogeheten Prijsfavorieten, zoals de supermarktketen voordelige eigenmerkproducten noemt. Die zijn steeds populairder bij klanten. Jumbo stelt de verkoopprijzen van producten bij andere winkels dagelijks in de gaten te houden om aan zijn belofte te kunnen voldoen om "euro's goedkoper" te zijn. Ook bij de tweede supermarktketen van Nederland worden de producten van het huismerk vaker verkocht.

PLUS stelt dat het sinds 2019 de prijzen van veel groenten en fruit blijvend heeft verlaagd. In 2020 kwamen daar volgens de keten nog duizend producten bij die onder meer lang houdbaar zijn. Het supermarktbedrijf, dat bezig is met een fusie met COOP, wil vanwege concurrentieoverwegingen niet inhoudelijk reageren op de vraag wat er verder bij de vestigingen gebeurt om de prijzen laag te houden.

Eigen acties

Directeur Marc Jansen van branchevereniging CBL ziet dat de verschillende supermarkten elk hun eigen acties hebben. "Dat is goed, laat de markt zijn werk maar doen." Volgens Jansen waren er wel oproepen om gezamenlijk de prijzen te beperken, maar mag dat helemaal niet.

CBL deed eerder al een oproep aan het kabinet om sneller met lastenverlichting te komen door bijvoorbeeld de btw op voedsel te verlagen. Ook zouden de kosten voor arbeid voor bedrijven omlaag kunnen. Supermarktketens berekenen namelijk zelf niet alle prijsstijgingen door aan hun klanten.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

10 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

13 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

14 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden