Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten willen verbod op contant geld wegens coronacrisis

Supermarkten willen verbod op contant geld wegens coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse supermarkten willen dat betalen met contant geld in de winkels wordt verboden vanwege de coronacrisis. Dat schrijft branchevereniging CBL is een brandbrief aan premier Rutte.

De supermarkten hadden al het advies gegeven om zoveel mogelijk met pin te betalen. "We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren", zo valt te lezen.

Naast het verbannen van cashgeld willen supermarkten ook versoepeling van regels om de bevoorrading van winkels beter te kunnen organiseren. De branchevereniging spreekt onder meer van bevoorraden in de nachtelijke uren.

Maximale capaciteit

Volgens het CBL draaien de circa vijftig distributiecentra van supermarkten momenteel op maximale capaciteit om de schappen te vullen. Daarbij zijn de supermarkten op zoek naar manieren om snel op te kunnen schalen. Volgens het CBL moeten restricties omtrent rij -, en winkeltijden en de door de gemeenten opgelegd tijdstippen voor bevoorrading worden opgeheven. "Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties. Organiseer een flexibele inzet van extra personeel", aldus de briefschrijvers.

Het CBL pleit er ook voor de levensmiddelendistributie tijdelijk uit te zonderen van wet en regelgeving over werktijden en flexibele inzet. "Deze bijzondere tijd vraagt om tijdelijke maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat de distributie beter kan inspringen op het huidige koopgedrag."

Verder wil de vereniging dat het kabinet gemeenten adviseert om per direct zelfbedieningsgroothandels voor consumenten open te stellen. "Ongeveer 65 tot 75 procent van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt. De zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid."

Meer uit Financieel

Flink meer abonnees Netflix, beste eerste kwartaal sinds 2020

LOS GATOS (ANP/BLOOMBERG) - Netflix heeft de beste start van het jaar achter de rug sinds 2020, toen de coronapandemie uitbrak. De videostreamingdienst kreeg er in het eerste kwartaal meer dan 9 miljoen abonnees bij. In de eerste drie maanden van vorig jaar zwakte de klantenaanwas nog af tot minder dan 2 miljoen.

1 uur geleden
Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent. Meta streeft ernaar om met deze stap gelijke tred te houden met vergelijkbare technologieën van bedrijven zoals de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, en Google.

1 uur geleden
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet. Claimorganisatie EUclaim schat dat door de annuleringen zo'n 1800 passagiers zijn gedupeerd.

3 uur geleden
EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

BRUSSEL (ANP) - Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

3 uur geleden
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël. Door de vluchten te hervatten onderscheidt KLM zich van bijvoorbeeld easyJet dat onlangs alle vluchten naar Israël opschortte tot eind oktober.

3 uur geleden
EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben een "moedige, niet gemakkelijke" stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt "cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie" en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.

3 uur geleden
Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

4 uur geleden