Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten bieden Britse pluimveehouders miljoenen om eiercrisis

Supermarkten bieden Britse pluimveehouders miljoenen om eiercrisis

LONDEN (ANP) - Supermarktketens Aldi en Tesco komen met extra financiële hulp voor Britse pluimveehouders om voldoende eieren in hun winkels te krijgen. Het Verenigd Koninkrijk kampt met tekorten aan eieren in de winkels. Met nog eens 26,4 miljoen pond (30,7 miljoen euro) hopen de concerns een einde te maken aan dat probleem.

Eerder deze maand beperkten sommige supermarkten in het land het maximumaantal eieren dat klanten mochten kopen. Ze wijten de tekorten aan de vogelgriep, die net als in Nederland heeft geleid tot het doden van kippen om verdere verspreiding tegen te gaan. Daarnaast zou er sprake zijn van hamsteren door paniek over eiertekorten.

Maar eierboeren wijzen erop dat ze te weinig betaald krijgen voor hun eieren om uit de flink gestegen kosten voor diervoer en energie te komen. Meerdere ondernemers in de branche zijn daardoor gestopt.

Eiercrisis

Tesco zegde tot en met maart nog eens 13,9 miljoen pond toe voor pluimveehouders, waarmee het concern in totaal 27,7 miljoen pond uittrekt om de eiercrisis te bezweren. Het geld is onder andere bedoeld om de gestegen voerkosten mee op te vangen. Aldi beloofde voor dezelfde periode 12,5 miljoen pond, waarmee het totaal op 38 miljoen pond uitkomt.

In maart eisten Nederlandse pluimveehouders ook meer geld voor hun eieren, omdat de oorlog in Oekraïne ze met veel hogere voer- en energiekosten had opgezadeld. Albert Heijn zei daarop de inkoopprijzen te verhogen. Nederlandse eieren waren in oktober bijna een vijfde duurder dan een jaar eerder, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer uit Financieel

Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

9 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

35 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

41 minuten geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

43 minuten geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden
Gasunie maakt minder winst door lagere omzet en meer personeel

GRONINGEN (ANP) - Gasunie heeft vorig jaar minder winst gemaakt, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf omdat er minder binnenkwam, maar ook omdat de kosten voor personeel en voorinvesteringen in de energietransitie hoger waren.

1 uur geleden