Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

Supermarkten bezorgd om kerstacties boeren

LEIDSCHENDAM (ANP) - De supermarkten maken zich zorgen over aangekondigde acties waarbij mogelijk distributiecentra worden geblokkeerd. Boeren van de actiegroep Farmers Defence Force kondigden dit donderdag aan als een van de acties in verband met de stikstofcrisis en PFAS-normen.

Zij willen in de week voor kerst daarmee mogelijk de voedselvoorziening in het land platleggen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat daarmee consumenten geraakt worden en ondernemers "die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan". De brancheorganisatie noemt het zinloos de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren."Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij."

Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten op snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het RIVM.

Blokkade

De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus de voorzitter van Farmers Defence Force, Mark van den Oever. De boeren willen 2,9 miljard euro van de overheid voor maatregelen om de uitstoot te verlagen. Hij zegt andere acties rond de feestdagen niet uit te sluiten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. "Of alles tegelijk."

Volgens RTV Oost roepen boeren in een groeps-chat van de actiegroep op tot het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. Ze zouden de centra minimaal 48 uur willen blokkeren. Onder meer distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn zouden dan doelwit worden.

Meer uit Binnenland

Maandag kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager Leonie de Vries.

20 minuten geleden
Almeerder zwaargewond door schietpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een 19-jarige man uit Almere is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt door een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost. Het schietincident vond plaats op een parkeerplaats bij een buurthuis, waarin op dat moment een feest gaande was, meldt de politie.

1 uur geleden
Zwaargewonde die op straat in Schiedam werd gevonden overleden

SCHIEDAM (ANP) - In de Sporthalstraat in Schiedam is in de nacht van zaterdag op zondag een zwaargewonde persoon aangetroffen, die uiteindelijk is overleden. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie, die onderzoekt wat er precies is gebeurd. Een politiewoordvoerder kon zondagochtend nog geen verdere details geven.

1 uur geleden
Wilders steunt Vlaams Belang dag voor Belgische verkiezingen

AALST (ANP/BELGA) - PVV-leider Geert Wilders is op 8 juni in het Belgische Aalst om een dag voor de Belgische en Vlaamse verkiezingen een bijeenkomst van de partij Vlaams Belang bij te wonen. Dat bevestigen de politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese.

14 uur geleden
Carel Copier, eerste drummer van Doe Maar, overleden

SINT ANTHONIS (ANP) - Carel Copier, de eerste drummer van Doe Maar, is overleden. De muzikant, die ook actief was als kunstschilder, stierf vrijdag aan de gevolgen van kanker, heeft zijn band Boem3 bekendgemaakt.

18 uur geleden
Medewerker marechaussee omgekomen bij woningoverval op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is een medewerker van de Koninklijke Marechaussee omgekomen bij een gewapende woningoverval. Dat meldt de marechaussee.

21 uur geleden
Hinder op HSL-spoor tussen Amsterdam en Rotterdam

UTRECHT (ANP) - Een seinstoring leidt zaterdag gedurende een groot deel van de dag tot hinder op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. Door de storing reden er na 07.30 uur urenlang geen treinen op het traject. In het begin van de middag werd duidelijk dat het treinverkeer rond 16.00 uur weer volledig kan worden opgestart, tot die tijd rijden er minder treinen.

21 uur geleden