Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten twijfelen of de versoepelde quarantaineregels roosterproblemen snel oplossen. Werknemers met essentiële taken zijn voortaan niet meer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met iemand die een coronabesmetting heeft, mits ze klachtenvrij te zijn. Maar werkgevers moeten daarvoor wel met ondernemingsraden of personeelsvertegenwoordigers onderhandelen welke bedrijfsprocessen essentieel zijn, wat extra tijd kost.

"Ik hoop niet dat dit tot onnodige vertraging leidt", zegt directeur Marc Jansen van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij ziet het liefst dat supermarkten zo snel mogelijk een deel van de medewerkers kunnen inzetten die onder de oude regels in quarantaine moesten. Supermarkten waarschuwden vorige week voor lege schappen door massale uitval van personeel wegens coronabesmettingen of quarantaine.

Het CBL is onder de streep blij met de versoepeling van de quarantaineregels. "Maar ideaal was een beperkte lijst met cruciale beroepen, met naast supermarkten bijvoorbeeld ook de zorg of vuilnisophalers. Nu is dat losgelaten, en daarmee wordt het nu een individuele discussie tussen werkgever en werknemer."

Arbeidsmarkt

Supermarkten en andere winkels mogen, als de lokale regels voor winkeltijden het toestaan, weer tot 22.00 uur open. Volgens het CBL is het nog maar de vraag of alle supermarktfilialen die het mogen ook tot dat tijdstip open willen. Daar is namelijk ook voldoende personeel voor nodig.

"De arbeidsmarkt is hartstikke krap", zegt Jansen "En ook de concurrentie van de overheid is enorm geweest met GGD's die torenhoge vergoedingen bieden. Ik snap het dat je daarvoor kiest als student wanneer je voor het dubbele salaris telefoontjes kunt plegen."

Maatwerk

Ook bij non-foodwinkels is het passen en meten om volledig open te kunnen, zegt voorzitter Eus Peters van branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel. Dat werkgevers in overleg moeten met personeel over het quarantainebeleid kan volgens hem een knelpunt worden. "Een generieke maatregel was me liever geweest. Maar we moeten het hiermee doen. Dat wordt maatwerk wat veel onderhandelingen vergt."

Peters sluit niet uit dat winkeliers gaan werken met een "rompbezetting" of schuiven met openingstijden. Maar zelfs als de roosters voor de winkels zelf rond zijn, blijft het afwachten of toeleveranciers en distributeurs genoeg chauffeurs hebben om spullen te leveren. "Tot vandaag zijn we verdomd goed geweest om het aan de achterkant in te passen. Maar nu blijft het echt een grote logistieke puzzel. Planners maken overuren om roosters rond te krijgen."

Meer uit Financieel

VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

GENÈVE (ANP/RTR) - Israël gaat door met de "onwettige" beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Israël en de Verenigde Staten beweren dat de omvang van de goederenstroom is toegenomen, maar volgens VN-agentschappen is dit niet voldoende.

5 minuten geleden
Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

TEL AVIV (ANP/RTR) - De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

39 minuten geleden
FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven "nog altijd niet meewerken aan een goede cao" voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.

40 minuten geleden
Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

DEN HAAG (ANP) - De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.

58 minuten geleden
Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

1 uur geleden
EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

LUTON (ANP/RTR) - De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten. Eerder besloot easyJet al in ieder geval deze week niet van en naar Tel Aviv te vliegen, na de aanval van Iran op Israël afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

3 uur geleden