Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten twijfelen of de versoepelde quarantaineregels roosterproblemen snel oplossen. Werknemers met essentiële taken zijn voortaan niet meer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met iemand die een coronabesmetting heeft, mits ze klachtenvrij te zijn. Maar werkgevers moeten daarvoor wel met ondernemingsraden of personeelsvertegenwoordigers onderhandelen welke bedrijfsprocessen essentieel zijn, wat extra tijd kost.

"Ik hoop niet dat dit tot onnodige vertraging leidt", zegt directeur Marc Jansen van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij ziet het liefst dat supermarkten zo snel mogelijk een deel van de medewerkers kunnen inzetten die onder de oude regels in quarantaine moesten. Supermarkten waarschuwden vorige week voor lege schappen door massale uitval van personeel wegens coronabesmettingen of quarantaine.

Het CBL is onder de streep blij met de versoepeling van de quarantaineregels. "Maar ideaal was een beperkte lijst met cruciale beroepen, met naast supermarkten bijvoorbeeld ook de zorg of vuilnisophalers. Nu is dat losgelaten, en daarmee wordt het nu een individuele discussie tussen werkgever en werknemer."

Arbeidsmarkt

Supermarkten en andere winkels mogen, als de lokale regels voor winkeltijden het toestaan, weer tot 22.00 uur open. Volgens het CBL is het nog maar de vraag of alle supermarktfilialen die het mogen ook tot dat tijdstip open willen. Daar is namelijk ook voldoende personeel voor nodig.

"De arbeidsmarkt is hartstikke krap", zegt Jansen "En ook de concurrentie van de overheid is enorm geweest met GGD's die torenhoge vergoedingen bieden. Ik snap het dat je daarvoor kiest als student wanneer je voor het dubbele salaris telefoontjes kunt plegen."

Maatwerk

Ook bij non-foodwinkels is het passen en meten om volledig open te kunnen, zegt voorzitter Eus Peters van branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel. Dat werkgevers in overleg moeten met personeel over het quarantainebeleid kan volgens hem een knelpunt worden. "Een generieke maatregel was me liever geweest. Maar we moeten het hiermee doen. Dat wordt maatwerk wat veel onderhandelingen vergt."

Peters sluit niet uit dat winkeliers gaan werken met een "rompbezetting" of schuiven met openingstijden. Maar zelfs als de roosters voor de winkels zelf rond zijn, blijft het afwachten of toeleveranciers en distributeurs genoeg chauffeurs hebben om spullen te leveren. "Tot vandaag zijn we verdomd goed geweest om het aan de achterkant in te passen. Maar nu blijft het echt een grote logistieke puzzel. Planners maken overuren om roosters rond te krijgen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

6 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

6 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

6 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

7 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

9 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

11 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

11 uur geleden