Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

Supermarkten beducht voor discussies over quarantaine

AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten twijfelen of de versoepelde quarantaineregels roosterproblemen snel oplossen. Werknemers met essentiële taken zijn voortaan niet meer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met iemand die een coronabesmetting heeft, mits ze klachtenvrij te zijn. Maar werkgevers moeten daarvoor wel met ondernemingsraden of personeelsvertegenwoordigers onderhandelen welke bedrijfsprocessen essentieel zijn, wat extra tijd kost.

"Ik hoop niet dat dit tot onnodige vertraging leidt", zegt directeur Marc Jansen van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij ziet het liefst dat supermarkten zo snel mogelijk een deel van de medewerkers kunnen inzetten die onder de oude regels in quarantaine moesten. Supermarkten waarschuwden vorige week voor lege schappen door massale uitval van personeel wegens coronabesmettingen of quarantaine.

Het CBL is onder de streep blij met de versoepeling van de quarantaineregels. "Maar ideaal was een beperkte lijst met cruciale beroepen, met naast supermarkten bijvoorbeeld ook de zorg of vuilnisophalers. Nu is dat losgelaten, en daarmee wordt het nu een individuele discussie tussen werkgever en werknemer."

Arbeidsmarkt

Supermarkten en andere winkels mogen, als de lokale regels voor winkeltijden het toestaan, weer tot 22.00 uur open. Volgens het CBL is het nog maar de vraag of alle supermarktfilialen die het mogen ook tot dat tijdstip open willen. Daar is namelijk ook voldoende personeel voor nodig.

"De arbeidsmarkt is hartstikke krap", zegt Jansen "En ook de concurrentie van de overheid is enorm geweest met GGD's die torenhoge vergoedingen bieden. Ik snap het dat je daarvoor kiest als student wanneer je voor het dubbele salaris telefoontjes kunt plegen."

Maatwerk

Ook bij non-foodwinkels is het passen en meten om volledig open te kunnen, zegt voorzitter Eus Peters van branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel. Dat werkgevers in overleg moeten met personeel over het quarantainebeleid kan volgens hem een knelpunt worden. "Een generieke maatregel was me liever geweest. Maar we moeten het hiermee doen. Dat wordt maatwerk wat veel onderhandelingen vergt."

Peters sluit niet uit dat winkeliers gaan werken met een "rompbezetting" of schuiven met openingstijden. Maar zelfs als de roosters voor de winkels zelf rond zijn, blijft het afwachten of toeleveranciers en distributeurs genoeg chauffeurs hebben om spullen te leveren. "Tot vandaag zijn we verdomd goed geweest om het aan de achterkant in te passen. Maar nu blijft het echt een grote logistieke puzzel. Planners maken overuren om roosters rond te krijgen."

Meer uit Financieel

Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

35 minuten geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

1 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

2 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

2 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

3 uur geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

3 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

4 uur geleden