
Supermarktbazen willen dat etiketten Engelstalig mogen zijn
OEGSTGEEST (ANP) - De overheid zou niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten van producten Nederlandstalig moet zijn. Dit vinden onder meer de topmannen van PLUS en Jumbo en een medeoprichter van Picnic. Supermarkten kunnen dan beter opboksen tegen de steeds hogere inkoopprijzen die sommige A-merken volgens hen vragen.
De supermarktbazen pleiten voor gelijke etiketten in de hele Europese Unie. Nu moeten fabrikanten informatie in het Nederlands op verpakkingen zetten, maar andere EU-landen zijn hier volgens PLUS-topman Aart van Haren veel minder streng in. "Ik kan me voorstellen dat je als wetgever zegt dat er een Engelstalige tekst op moet staan en dat de leverancier er een QR-code opzet waarmee consumenten worden doorverwezen naar een website met alle talen", heeft hij donderdagavond gezegd tijdens een rondetafelconferentie in het Zuid-Hollandse Oegstgeest over onderhandelingsproblemen met leveranciers.
Vertrekkend Jumbo-topman Ton van Veen en medeoprichter van Picnic Joris Beckers stelden dat dit de onderhandelingsproblemen met producenten van A-merken kan verminderen. Volgens de supermarktbazen zijn etiketten met verschillende talen een van de redenen dat fabrikanten verschillende prijzen kunnen vragen in verschillende landen. Sommige A-merken zouden hogere prijzen aan Nederlandse supermarkten vragen dan aan branchegenoten in andere landen.
Nieuwe wetgeving
De supermarktbazen willen ook dat de EU fabrikanten verbiedt supermarkten te weigeren als ze buiten Nederland producten willen inkopen. "Coca-Cola in Duitsland kan nu zeggen: we leveren niet want je bent geen bestaande relatie. Kijk objectief naar wat retailers verdienen, dat is onderaan de streep veel minder dan A-merken. De grote jongens zitten op 20 tot 25 procent en wij op 3 tot 4 procent", aldus Van Veen over de marges van supermarktketens.
Europarlementariƫr Malik Azmani van de VVD verklaarde deze voorstellen te willen bespreken in het Europees Parlement. "Maar nieuwe wetgeving kan 1 tot 2 jaar duren en we zitten nu nog in het beginstadium", zei hij daarbij.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
3 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
33 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
12 uur geleden