Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Superhoge nood aan eten en drinken op Lesbos'

'Superhoge nood aan eten en drinken op Lesbos'

MYTILENE (ANP) - Hulpverleners op Lesbos zijn vooral bezig om de getroffen migranten van de brand in kamp Moria te voorzien in hun eerste levensbehoeften. De Nederlandse hulpverleenster Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling zegt dat er momenteel een "superhoge nood" is aan eten en water.

De migranten zitten verspreid langs de wegen rondom het kamp in de brandende zon, vertelt Arendsen vanuit Lesbos waar het rond de 30 graden is. "Het is hier heel warm", zegt ze. En het lijkt er volgens haar niet op dat de migranten van het eiland zullen worden gehaald.

Samen met andere hulporganisaties wordt gekeken hoe de noodhulp kan worden verdeeld. Het gaat dan ook om medische hulp. Uit het kamp dat in de nacht van dinsdag op woensdag is afgebrand "hebben we nog wel een aantal dingen kunnen redden", vertelt Arendsen. "Onder andere medicatie."

Ze bevestigt dat er spanningen zijn tussen de lokale bevolking en de migranten en dat er afgelopen nacht confrontaties zijn geweest. Ook hulpverleners zijn volgens haar bedreigd door "extreemrechtse" eilandbewoners.

De brandweer liet eerder op woensdag weten dat er voor zover bekend geen gewonden of doden zijn gevallen bij de brand. Volgens Arendsen zijn daar geen nieuwe ontwikkelingen in. Wel had een onbekend aantal mensen last van ademhalingsproblemen door het inademen van rook.

Meer uit Buitenland

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

58 minuten geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

2 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

3 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

5 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

6 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

11 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

15 uur geleden