
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken
WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.
Amerikanen in onder meer Californië, Texas en Amerikaans-Samoa kunnen dinsdag hun stem uitbrengen. Normaal gesproken is Super Tuesday een cruciaal moment voor kandidaten om zichzelf naar voren te schuiven als de uitgelezen kandidaat van de partij, maar dit keer lijkt al vast te staan dat president Joe Biden het in november mag opnemen tegen oud-president Trump.
Bij de Republikeinen wordt meer dan een derde van de gedelegeerden verdeeld. Trump heeft al een grote voorsprong op oud-VN-ambassadeur Haley en Amerikaanse media verwachten dat het verschil dinsdag alleen maar zal toenemen. Trumps campagneteam denkt binnen twee weken genoeg gedelegeerden te hebben om de nominatie definitief te bemachtigen.
Onder meer CNN en The New York Times vragen zich hardop af of Haley zich zal terugtrekken bij een nieuw verlies op dinsdag. Tot nu toe verloor ze de voorverkiezingen in vrijwel alle staten, maar ze houdt vol dat Republikeinse kiezers een keuze verdienen, omdat de partij verdeeld zou zijn over Trump.
Bij de Democraten is nog minder sprake van competitie. President Joe Biden heeft geen serieuze uitdagers en stevent af op de nominatie van zijn partij. Toch is hij onder druk komen te staan, omdat bij de voorverkiezingen in Michigan 100.000 mensen op geen enkele kandidaat hadden gestemd. Activisten hadden daartoe opgeroepen om hun onvrede te uiten over Bidens beleid ten aanzien van de Gazastrook. Amerikaanse media vragen zich af of er op Super Tuesday meer van dit soort protesten te zien zullen zijn.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR) - Bij een grootschalige aanval op Oekraïne hebben de Russen een recordaantal van 539 drones en elf raketten ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. De aanval, die vrijwel de hele nacht duurde, volgde na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump over de Russische oorlog tegen Oekraïne. De helft van de drones zou zijn neergehaald. Ruim tweehonderd gingen verloren.
24 minuten geledenMARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
1 uur geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
2 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
2 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
4 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
4 uur geleden