Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

De ogen zijn gericht op de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), maar ook op de harde brexiteers binnen Sunaks Conservatieve Partij. Hun steun voor het zogeheten 'Windsor Framework' is belangrijk omdat zij de belangrijkste critici waren van de vorige deal, het huidige Noord-Ierland-protocol. Pro-Britse unionisten willen dat Noord-Ierland volwaardig lid is van het Verenigd Koninkrijk en niet, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met Europese wetten en regels.

De Noord-Ierse unionisten hebben al aangegeven de plannen niet te kunnen steunen, ondanks "aanzienlijke vooruitgang" die door de deal is geboekt. Maar blijkbaar was de vooruitgang onvoldoende en zijn niet alle eisen ingewilligd. De DUP is al ruim een jaar ontevreden over de situatie en houdt daarom de regeringsvorming in Noord-Ierland tegen.

Veel Conservatieven reageerden wel meteen enthousiast op het akkoord dat Sunak eind februari heeft bewerkstelligd, maar de hardliners binnen de partij hielden zich stil. De eurosceptische vleugel van de Conservatieven, die zichzelf de European Research Group (ERG) noemt, leek de reactie van de DUP af te wachten. Dinsdag sprak de voorzitter van de groep zich fel uit tegen een deel van het akkoord. Maar de ERG als collectief heeft nog niet besloten of het voor of tegen zal stemmen. De harde brexiteers komen woensdag samen voor de sessie in het Lagerhuis om hun besluit te nemen.

Toch hoeft Sunak zich geen zorgen te maken voor de stemming. Oppositiepartij Labour heeft gezegd de plannen te willen steunen, waardoor een meerderheid in het parlement bijna zeker is.

Meer uit Buitenland

Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 minuten geleden
Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

1 uur geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

1 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

3 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

5 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

6 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

6 uur geleden