Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

De Britten gaan over ruim zes weken naar de stembus. Daarmee is er te weinig tijd over om de rookwetgeving erdoor te krijgen. Dat is "natuurlijk teleurstellend", zei Sunak. Hij heeft zelf 4 juli als verkiezingsdatum vastgesteld, waardoor er nog maar een paar dagen over zijn voor zijn regering om beleid door te voeren. In zijn toespraak waarin hij de verkiezingen aankondigde noemde hij de antirookplannen nog als een belangrijke prestatie van zijn kabinet.

Sunak wilde het strengste rookbeleid ter wereld invoeren. Het plan was dat niemand die na 2008 geboren is nog tabak mag kopen, waardoor een "rookvrije generatie" moest ontstaan. Na verloop van tijd zou niemand nog rookwaar kunnen kopen. Volgens de BBC komt het plan waarschijnlijk wel in het verkiezingsprogramma van de Conservatieven te staan.

Labour zei ook een voorstander te zijn van het rookverbod. Die partij staat voor in de peilingen.

Meer uit Buitenland

Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

1 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

2 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

4 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

6 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

7 uur geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

8 uur geleden
Rusland claimt verovering dorp in zuidoosten Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland claimt opnieuw een dorp te hebben veroverd in het zuidoosten van Oekraïne, waarmee het voortgang blijft boeken aan de frontlinie. Het ministerie van Defensie schrijft dat het gaat om de plaats Zahirne in de regio Zaporizja.

8 uur geleden