
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen
LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.
Sunak zegt dat zijn regering de enige is met duidelijke plannen "om de boten te stoppen". Hij heeft daarvoor afspraken gemaakt met Rwanda, waar asielzoekers uit allerlei landen naartoe gebracht moeten worden als ze "vooral via onveilige en illegale routes" naar het VK gekomen waren. Rwanda krijgt daar een vergoeding voor.
'Enige aanpak'
Als het parlement met zijn plannen instemt, gaat de Britse regering asielzoekers het land uit zetten, zei Sunak. Zelfs als het EHRM de uitzettingen verbiedt zal zijn regering "doen wat nodig is" om de vliegtuigen toch te laten opstijgen.
Sunak staat door zijn immigratieplannen onder politieke druk, en zei daarom deze ingelaste persconferentie te houden. Een deel van zijn eigen Conservatieve partij vindt dat de plannen niet ver genoeg gaan. Sunak wees in de persconferentie vooral naar Labour, dat volgens hem helemaal geen plan heeft om deze vorm van migratie tegen te gaan. "Dit is niet alleen de beste aanpak, het is de enige aanpak."
Nooit meer
De Britse minister-president sprak op Downing Street 10 van achter een spreekgestoelte met daarop de tekst "Stop de boten". De afspraken met Rwanda zullen volgens hem dienen als een vorm van afschrikking. Dat moet volgens Sunak kunnen, ondanks bezwaren van rechters en activisten die zeggen dat het beleid in strijd is met de mensenrechten. Die verdragen zijn nooit bedoeld om legitieme besluiten van een democratisch parlement tegen te houden, aldus Sunak.
De premier maakte een nadrukkelijk onderscheid tussen legale en illegale migratie. "Ik ben een kind van migranten", zei hij, maar "mijn familie kwam hier legaal". Wie illegaal in het VK aankomt, zal volgens hem bijna altijd weggestuurd worden en nooit meer in aanmerking komen voor verblijf. Alleen voor mensen die een concreet, persoonlijk gevaar lopen, wordt een uitzondering gemaakt.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
18 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
1 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
6 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
11 uur geleden