Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

Sunak zegt dat zijn regering de enige is met duidelijke plannen "om de boten te stoppen". Hij heeft daarvoor afspraken gemaakt met Rwanda, waar asielzoekers uit allerlei landen naartoe gebracht moeten worden als ze "vooral via onveilige en illegale routes" naar het VK gekomen waren. Rwanda krijgt daar een vergoeding voor.

'Enige aanpak'

Als het parlement met zijn plannen instemt, gaat de Britse regering asielzoekers het land uit zetten, zei Sunak. Zelfs als het EHRM de uitzettingen verbiedt zal zijn regering "doen wat nodig is" om de vliegtuigen toch te laten opstijgen.

Sunak staat door zijn immigratieplannen onder politieke druk, en zei daarom deze ingelaste persconferentie te houden. Een deel van zijn eigen Conservatieve partij vindt dat de plannen niet ver genoeg gaan. Sunak wees in de persconferentie vooral naar Labour, dat volgens hem helemaal geen plan heeft om deze vorm van migratie tegen te gaan. "Dit is niet alleen de beste aanpak, het is de enige aanpak."

Nooit meer

De Britse minister-president sprak op Downing Street 10 van achter een spreekgestoelte met daarop de tekst "Stop de boten". De afspraken met Rwanda zullen volgens hem dienen als een vorm van afschrikking. Dat moet volgens Sunak kunnen, ondanks bezwaren van rechters en activisten die zeggen dat het beleid in strijd is met de mensenrechten. Die verdragen zijn nooit bedoeld om legitieme besluiten van een democratisch parlement tegen te houden, aldus Sunak.

De premier maakte een nadrukkelijk onderscheid tussen legale en illegale migratie. "Ik ben een kind van migranten", zei hij, maar "mijn familie kwam hier legaal". Wie illegaal in het VK aankomt, zal volgens hem bijna altijd weggestuurd worden en nooit meer in aanmerking komen voor verblijf. Alleen voor mensen die een concreet, persoonlijk gevaar lopen, wordt een uitzondering gemaakt.

Meer uit Buitenland

Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

18 minuten geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

1 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

2 uur geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

3 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

4 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

4 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

4 uur geleden