
Sunak neemt laatste horde voor omstreden Rwanda-plan
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Het Britse hogerhuis heeft ingestemd met de Illegal Migration Bill, het omstreden wetsvoorstel van de regering van premier Rishi Sunak om het aantal migranten te verminderen en om "de boten te stoppen". Het aannemen van de wet dinsdagmorgen vroeg is een cruciale stap voor het plan om migranten uit te zetten naar Rwanda, een idee waar veel internationale kritiek op is.
Leden van het hogerhuis vergaderden tot diep in de nacht omdat er nog voorstellen waren om de wet aan te passen. Sommigen wilden de wet afzwakken, maar dat is niet gelukt. Nu beide Kamers van het Britse parlement akkoord zijn hoeft alleen koning Charles nog zijn handtekening te zetten voordat het daadwerkelijk een wet wordt.
De wet betekent in feite dat iedereen die illegaal per boot aankomt in het Verenigd Koninkrijk het recht verliest om asiel aan te vragen. De Britten mogen de migranten vervolgens uitzetten naar "veilige" derde landen zoals Rwanda. Dat Oost-Afrikaanse land sloot een deal ter waarde van 140 miljoen pond (163 miljoen euro) met de Britse regering om de migranten op te vangen.
Kritiek
De mensenrechten- en vluchtelingenchefs van de Verenigde Naties uitten dinsdag felle kritiek op de plannen, die niet in lijn zouden zijn met internationale wetgeving. Iedereen heeft altijd het recht om asiel aan te vragen, ongeacht of de migranten daarvoor al door andere veilige landen hebben gereisd. Bovendien krijgt Rwanda ook veel kritiek van mensenrechtenorganisaties, om een gebrek aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
In 2022 arriveerden 45.000 migranten per boot aan de Engelse kust.
Meer uit Buitenland
DEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden".
5 minuten geledenNOUMÉA (ANP) - De Franse marine heeft bij Nieuw-Caledonië 2,5 ton cocaïne in beslag genomen, melden de nieuwssites Franceinfo en Les Nouvelles Calédoniennes op basis van een verklaring van de aanklager. Zeven mensen zijn opgepakt. Nieuw-Caledonië ligt in de Grote Oceaan ten westen van Australië en hoort bij Frankrijk.
36 minuten geledenBANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Het grondwettelijk hof van Thailand heeft premier Paetongtarn Shinawatra geschorst tijdens een lopend justitieel onderzoek naar haar. De kans bestaat dat Paetongtarn moet aftreden.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gehint op forse bezuinigingen op subsidies waar zijn eerdere bondgenoot Elon Musk van profiteert. Musk was een grote financier van Trumps verkiezingscampagne en leidde de taskforce DOGE voor besparingen op overheidsuitgaven. Trump suggereert dat diezelfde instelling moet korten op overheidsgeld voor Musks bedrijven SpaceX en Tesla.
3 uur geledenIZMIR (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden in de Turkse stad Izmir. Het gaat onder meer om aanhangers van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Volgens lokale media zijn 120 mensen opgepakt in het stadhuis. Omroep NTV spreekt van 157 aanhoudingen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De stemmingen in de Amerikaanse Senaat over Donald Trumps grote wet voor binnenlands beleid zijn nachtwerk geworden. De zogenoemde One Big Beautiful Bill Act omvat onder meer bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg en laat de staatsschuld in tien jaar oplopen met 3300 miljard dollar (2800 miljard euro).
4 uur geledenTEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.
6 uur geleden